• Početna>
  • Vesti>

Arno Gujon : Meso za narodne kuhinje, ali i nova radna mesta

Nova farma za tov svinja danas je počela sa radom u novobrdskom selu Prekovce. Farma je vlasništvo Humanitarne organizacije Majka devet Jugovića, kojom rukovodi Svetlana Stević, a njenu izgradnju finansirala je francuska organizacija Solidarnost za Kosovo, čiji je predsednik Arno Gujon. U izgradnju farme Solidarnost za Kosovo uložila je 150.000 evra, a Humanitarna organizacija Srbi za Srbe tri hiljade evra.

“Nova farma obezbediće narodnim kuhinjama redovno snabdevanje mesom, kao i nova radna mesta. Za sada će biti zaposleno pet novih radnika. Takođe, za nekoliko meseci u planu je otvaranje i farme za tov živine”, naglasio je Arno Gujon.

Trenutno na farmi  ima 100 svinja, a uskoro se očekuje dopremanje još 50 zahvaljujući Fondaciji B92.

“Ovo je veliki dan za sve Srbe na Kosovu, jer se, nažalost, svakim danom sve više povećava broj korisnika narodnih kuhinja. Ima ih više od dve hiljade”, rekao je vladika Teodisije.

Svečanosti otvaranja nove farme prisustvovali su i Svetlana Stević, pomoćnik direktora Kancelarije za KiM Zoran Bojović, ministar za lokalnu samoupravu u ostavci Ivan Todosijević, predsednici novobrdske i klokotske opštine, Svetislav Ivanović i Božidar Dejanović, kao i predstavnici HO Srpsko sabranje Baštionik iz Republike Srpske.

Inače, u Eparhiji raško-prizrenskoj za potrebe narodnih kuhinja, pre farme svinja, zahvaljujući, pre svega, Humanitarnoj organizaciji Solidarnost za Kosovo i njenom osnivaču Arno Gujonu, otvorene su i farme koza, krava, tovnih bikova, kao i pogon za preradu voća i povrća.

 

Izvor : RTV Puls

Comments

Pročitaj još