Hodžaj: “ZSO može kad i Kosovo u UN”

Zamenik premijera Kosova Enver Hodžaj izjavio je kako stvaranje ZSO treba da se ostvari uporedo sa učlanjenjem Kosova u Ujedinjene nacije (UN).

Hodžaj je za Radio “Slobodna Evropa” rekao da Kosovo ne treba da žuri da formira ZSO i ona treba da postane funkcionalna kada Kosovo dobije stolicu u Ujedinjenim nacijama kao punopravna članica.

“Pošto Asocijacija (ZSO) ima za cilj da unapredi položaj Srba na Kosovu, ja sam mišljenja da njeno formiranje de fakto treba da se dogodi paralelno sa učlanjenjem Kosova u UN, kada Kosovo bude dobilo pravni status i puno međunarodno priznanje”, kaže Hodžaj.

Prema njegovima rečima, nije obavezno da se pitanje ZSO uključi u paket finalnog sporazuma dijaloga sa Srbijom, već treba da se vodi kao paralelan proces.

“To treba da bude deo jednog istog procesa koji izražava očekivanja koja imaju Srbi, koji žive na Kosovu, ali da ispunjava i očekivanja Kosova u celini i zapadnih partnera Kosova kao njenih saveznika”, kaže Hodžaj.

Drugačije mišljenje ima bivša ministarka za dijalog sa Srbijom Edita Tahiri koja smatra da ne bi bilo dobro da se stvaranje ZSO odugovlači do postizanja finalnog rešenja za Kosovo, jer će u tom slučaju Srbija tražiti da ZSO ima izvršna ovlašćenja, koja su suprotna kosovskim zakonima i Ustavu.

Politički analitičar Imer Muškoljaj smatra da ne treba kasniti sa stvaranjem ZSO na osnovu odluke Ustavnog suda Kosova i sporazuma u Briselu, ali podvlači da stvaranje Zajednice ne želi ni beogradska strana.

“Zvuči neverovatno ali za formiranje ZSO u ovoj fazi nije zainteresovan ni Beograd. Kada to kažem, imam u vidu da oni žele više od toga, streme podeli Kosova”, smatra Muškoljaj.

Vlada Kosova je saopštila da će finalni predlog Statuta ZSO i direktiva o njenom formiranju biti dostavljeni na mišljenje Ustavnom sudu Kosova koji treba da proceni njihovu saglasnost sa Ustavom .

 

Izvor: Slobodna Evropa/ B92

Comments

Pročitaj još