Veselji objavio Platformu za dijalog sa Beogradom

Predsednik DPK i lider predizborne koalicije PAN Kadri Veselji objavio je vladinu Platformu o dijalogu Beograda i Prištine. Naveo je pet najvažnijih pitanja iz tog dokumenta, među kojima je i osnivanje Zajednice srpskih opština.

Prištinska “Koha” prenosi da je Veselji taj dokument nazvao “konsenzualnom i sveobuhvatnom državnom agendom Republike Kosovo” i dodao da ona ima za cilj postizanje političkog konsenzusa o “nekim važnim pitanjima sa kojima se Republika Kosovo suočavala i ranije, i sa kojima se sada suočava”.

Pitanja koja će biti obuhvaćena Platformom su najvažnija pitanja za perspektivu Kosova i njegove građane, rekao je Veselji, a prema njegovom mišljenju ima ih pet.

“Među najvažnijim pitanjima, koje ja smatram osnovnim u ovoj platformi i za koje je potrebna izgradnja konsenzusa i sastavljanje zajedničke državne agende su: dijalog sa Srbijom, osnivanje Asocijacije opština sa srpskom većinom, osnivanje Vojske Kosova, agenda evropskih integracija i izborna reforma”, naveo je Veselji.

Platformu je uputio liderima partija Isi Mustafi iz DSK, Aljbinu Kurtiju iz Samoopredeljenja, Ramušu Haradinaju iz ABK, Fatmiru Ljimaju iz Inicijative, Bedžetu Pacoliju iz ANK i Grupi nezavisnih poslanika.

“Uzimajući u obzir najbolji interes Republike Kosovo, u cilju napredovanja u agendi za izgradnju države; težeći bržem dostizanju ciljeva u evroatlantskoj integraciji Kosova; sa ciljem zaključivanja dijaloga sa Srbijom i izgradnjom dobrosusedskog partnerstva; ocenjujući sadašnju političku situaciju u Republici Kosovo; uz volju i posvećenost poboljšanju sadašnjosti i garantujući budućnost građana Republike Kosovo, predlažem: Konsenzualnu i sveobuhvatnu platformu državne agende Republike Kosovo”, napisao je Veselji, prenela je prištinska “Koha”.

Kosovska opozicija odbila je zahtev kosovske vlade za postizanje konsenzusa o Platformi za dijalog sa Beogradom, koji je usvojen prošle sedmice i odmah dostavljen parlamentu.

Prema pisanju prištinske Kohe, osim što Platforma daje ovlašćenja predsedniku privremnih kosovskih institucija Hašimu Tačiju, da vodi pregovore opozicioni poslanici imaju primedbe na još neke manjkavosti tog dokumenta.

Vlada je, navodi Koha, izostavila objašnjenja o tome na koji način će ozakoniti Platformu.

Predsednica skupštinskog Odbora za spoljne poslove Vjosa Osmani (DSK) rekla je da Platforma usvojena na vladi predstavlja odbacivanje odgovornosti.

Ona je dodala da su Platformu razmotrile parlamentarna grupa i ostali partijski organi DSK.

Pre nego što je dobio mandat od premijera Hašim Tači je sam preuzeo komandu nad dijalogom, prošlog leta, piše list i podseća da dok je Kosovo bilo u institucionalnom vakumu zbog pada vlada, on je bio na nekoliko sastanaka u Briselu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Poslanica Pokreta samoopredeljenje Aljubljena Hadžiu rekla je da je za nju neprihvatljiva namera premijera Ramuša Haradinaja da legitimizuje Tačija u dijalogu.

 

 

Izvor : RTS

Comments