• Početna>
  • Vesti>

Radojević : U toku preregistracija vozila sa srpskih na kosovske tablice

Zamenik kosovskog ministra unutrašnjih poslova Milan Radojević izjavio je da je u toku preregistracija vozila sa srpskih registarskih oznaka gradova na Kosovu na KS, odnosno RKS registarske tablice, koja je rezultat Briselskog sporazuma o slobodi kretanja koji su ranije postigli Beograd i Priština.

Radojević je u intervjuu “Radiju Kontakt plus” kazao da svi vlasnici vozila sa registarskim oznakama KM, PR, GL i drugim mogu da obave preregistraciju vozila na KS ili RKS tablice.

“Jedan od uslova je da je vozilo registrovano do 14. septembra 2016. godine, to je datum postizanja dogovora u Briselu o slobodi kretanja, drugi uslov je da vozači imaju kosovska dokumenta, da obave tehnički pregled vozila i slično”, naveo je Radojević.

On je objasnio da vozila koja su registrovana nakon 14. septembra 2016. ne mogu da budu preregistrovana.

“Ta vozila trenutno ne podležu procesu preregistracije, ali razgovori u Briselu o slobodi kretanja nastaviće se tako da pretpostavljam da će se postići novi sporazum koji bi se odnosio i na preregistraciju vozila nakon pomenutog datuma”, rekao je Radojević.

On je podsetio da je preregistracija omogućena pre više od mesec dana kada je bivši kosovski ministar unutrašnjih poslova potpisao administrativno uputstvo koje se odnosi na preregistraciju vozila.

“Radio Kontakt plus” podseća da Briselski dogovor iz 2011. godine predviđa da svi vlasnici automobila sa prebivalištem na Kosovu moraju da koriste registarske tablice KS (Kosovo) ili RKS (Republika Kosovo), a da je sproveden samo u srpskim opštinama južno od Ibra, ali ne i na severu Kosova gde su građani uglavnom odbijali da preregistruju svoja vozila, ili da ih uopšte registruju.

 

Izvor : Radio Kontakt plus

Comments

Pročitaj još