• Početna>
  • Vesti>

OEK “Sinergija” : Akcija čišćenja povodom Svetskog dana planete Zemlje

Povodom Svetskog dana planete Zemlje koji se obeležava 22. aprila , Omladinski edukativni klub “Sinergija” je danas organizovao akciju ekološkog čišćenja severnog dela grada.

“U ovoj akciji imamo podršku volontera “Sinergije” i ostalih naših sugrađana. Nadamo se da ćemo u odnosu na prošlu godinu da skupimo manje smeća, jer se nadamo da su sugrađani malo osvešćeniji kada je reč o očuvanju životne sredine. Ovom prilikom apelujemo na ljude i sugrađane da budu odgovorniji prema svojoj životnoj okolini jer ovim ulicama mi zajedno šetamo a ne neko drugi , dakle ako mi zagađujemo naš grad prljamo ga za sebe ” poručio je izvršni direktor “Sinergije” Stefan Veljković.

Cilj ove ekološke akcije je čišćenje koje počinje od ulice Rudarske čete pa sve do Malog Zvečana  .

“Ovo je značajan dan, imajući u vidu da pre svega treba da potvrdimo našu savest koliko smo odgovorni ili ne, kada je u pitanju čuvanje i pre svega da li vodimo računa u kakvoj sredini živimo. Jedno od važnih i veoma bitnih stvar i za ekologiju jeste zaštita životne sredine. Dajte da se uključimo kao što je današnja akcija i dobrom voljom, gotovo 365 dana u godini aktivno i time ćemo doprineti da se pozitivnije promene vide ne samo na ulicama našeg grada, već i da čuvamo to zelenilo koje svakako život znači i za to je naravno potrebno više brige i pažnje. Verujem da ova omladina šalje jasnu poruku da moramo voditi računa ne samo kada je u pitanju zelena površina, već gde i kako odlažemo smeće i koliko vodimo brigu o tome, koliko utiče na zdravlje svakog pojedinca. Verujem da će građani biti uključeni u narednom periodu,imajući u vidu da se radi na modernizaciji i standardima u samom gradu i kad su u pitanju i kontejneri i ostale aktivnosti koje slede u narednom periodu. Intenzivno se radi na svim poljima, svi smo uključeni i svi zajedno možemo mnogo više” poručio je predsednik privremenog organa Aleksandar Spirić .

Obezbeđene su higijenske rukavice, kese i sav potreban materijal za čišćenje.

“Ja želim da obavestim naše sugrađane da je opština Severna Mitrovica uspela da napravi dogovor sa nemačkom organizacijom “GIZ” i u čitavu saradnju ubacili smo nevladin sektor, konkretno NVO “Sinergiju”, sa ciljem da na jedan jedinstven i zajednički način obeležimo Svetski dan planete Zemlje. I ranije je opština Severna Mitrovica najavljivala, da ćemo imati promene kada je u pitanju i odlaganje smeća, kada je u pitanju i prikupljanje smeća. Nadamo se da ćemo naići na adekvatnu saradnju od strane svih sugrađana opštine Severna Mitrovica i nadam se da će ovo biti jedna sredina, koja će biti dobar primer za čitavo okruženje. Koristim priliku da se zahvalim i gradonačelniku Rakiću koji je dobro pregovarao sa GIZ-om i napravio dobar memorandum o saradnji sa GIZ-om. Saradnja sa njima se nastavlja i ja mislim da će ulaganja od strane GIZ-a biti sve veća i veća, konkretno mislim na regionalnu deponiju. Mi ćemo rešavati vrlo ozbiljno ovo pitanje, znači na duge staze” poručila je šefica administracije opštine Severna Mitrovica Adrijana Hodžić .

“Nosilac današnje aktivnosti čišćenja grada opštine Severna Mitrovica, jeste zapravo Javno komunalno preduzeće Standard. Saradnja koja se odvija između opštine Severna Mitrovica kao i nemačke organizacije “GIZ” zapravo se odvija sa ciljem da se poboljšaju uslovi rada JKP “Standard” kako bi oni što bolje mogli da pružaju usluge za potrebe građana.  Naime, danas je trebalo da se dogodi još jedna značajnija aktivnost. Tiče se takođe čišćenja našeg grada. Zapravo radi se o otklanjanju svih divljih deponija koje se nalaze na teritoriji opštine Severna Mitrovica” dodala je Hodžić .

“GIZ će u ime nemačke vlade podržavati Mitrovicu i veoma sam ponosan i srećan što sam ovde danas. Mitrovica pokazuje značajnu saradnju sa nama kao i njihova gradska uprava i mi počinjemo sa implementacijom pilot projekta ovde u Mitrovici i nastavićemo da vas podržavamo da očistite i poboljšate vaše usluge prikupljanja otpada u Severnoj Mitrovici” rekao je programski menadžer GIZ-a Kai Hofman .

Akcija je realizovana uz podršku opštine Severna Mitrovica , Nemačkog društva za međunarodnu saradnju “GIZ” i JKP “Standard” .

 

 

      

Comments

Pročitaj još