Haradinaj: Kosovsku spoljnu politiku vodi Amerika

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj rekao je da Kosovo nema spoljnu politiku i da “pripada klubu koji vodi Amerika”.

“Mi smo deo Evrope i sarađujemo sa Briselom i Berlinom. Međutim, kada je spoljna politika u pitanju, mi smo deo kluba zemalja koji predvodi Amerika. Nama to nije problem da priznamo, nemamo ni vremena da se bavimo problemima u svetu”, rekao je Haradinaj u intervjuu za beogradsku televiziju “Hepi”.On je rekao da je bio deo kosovske ekipe koja je podržavala Briselski sporazum.

“Možemo formirati ZSO,ali to je unutar ustava Kosova”, rekao je Haradinaj.On je rekao i da dok Srbija ne prizna Kosovo postojaće dva stava “kako mi to vidimo, dve istine”.

“Realnost je da Kosovo postoji”, rekao je Haradinaj u razgovoru sa Milomirom Marićem u emisiji “Ćirilica”. Prema njegovim recima, milion Albanaca se iselilo sa Kosova.

“Mnogi se nisu vratili. Ne znam koliko se Srba iselilo sa Kosova. Danas nema prepreka da se živi na Kosovu zbog nacionalnosti. Ako si Srbin možeš da živiš na Kosovu. Nema pretnji”, tvrdi on.
Haradinaj je rekao i da je čudna situacija oko Marka Đurića.
“Ipak desila se ta nezgodna situacija. Imao je zabranjen ulazak. Znao sam unapred da će on biti uhapšen. To hapšenje je bila neugodna situacija za sve.”
O sukobu sa Redžepom Erdoganom Haradinaj kaže da ima i ponešto istina o onome što je za njega rekao turski predsednik.
“Eto volim da popijem nekad. Volim da popijem rakiju”.

 

Izvor: Tanjug

Comments

Pročitaj još