Šićiri : Srpske škole nisu integrisane u kosovski sistem

Ministar obrazovanja u kosovskoj vladi, Šićiri Bitići, izjavio je da srpske škole nisu integrisane u kosovski sistem obrazovanja, utvrđuju se razlozi i mogućnosti kako bi se u dogovoru sa, kako je rekao, međunarodnim partnerima to pitanje rešilo.

Bitići je rekao da srpske škole rade po srpskom obrazovnom sistemu i ni ne podnose izveštaj o radu tom resoru.

Bitići je to rekao u odgovoru na poslaničko pitanje Ismailja Kurtešija o udžbenicima iz kojih uče srpska deca na KiM, a u kojima su, kako kaže, Albanci predstavljeni na “najgori mogući način”.

„Do sada nažalost, sve škole koje uče na srpskom jeziku, nastavljaju da primenjuju sistem Republike Srbije a ne Republike Kosovo. Trenutno šta smo uradili, jeste da smo zadužili zamenika ministra Bajruša Cezarija, da se bavi pitanjem zajednica, posebno školama koje nisu integrisane u sistem Republike Kosovo”, rekao je Bitići.

Cezarija je, kazao je, trenutno na terenu, počeo je od južnog dela, jer i tamo ima škola koje nisu integrisane u kosovski obrazovni sistem .

Prvo je, kazao je potrebno utvrditi prepreke i mogućnosti da to pitanje rešimo u dogovoru sa međunarodnim partnerima i integrišemo ih u kosovski obrazovni sistem.

“Takođe, nijedna škola koja uči na srpskom jeziku ne podnosi izveštaj ministarstvu”, rekao je on, preneo je portal Telegrafi.

 

Izvor : TV Most / Tanjug

Comments