• Početna>
  • Vesti>

Aleksandar Vučić: Srbija brojčano mala zemlja, u igri velikih sila i ne treba da se mešamo

“Kao prvo, pokazalo se da je politika vojne neutralnosti jedina politika koju možemo da vodimo. Naša politika vojne neutralnosti, koju je država Srbija ustanovila je takva da mi razumemo svoje mesto u svetu, mi smo mali narod, moramo sa svima da razgovoramo, sa svima da imamo partnerski, ako je moguće prijateljski odnos, da čuvamo svoju zemlju i da izbegavamo svaku mogućnost za ovakav scenario ne samo u našoj zemlji, već i u zemljama regiona… Drugo, živimo u svetu koji je prožet raznim sukobima i interesima, gde se zbog vojnih i poličkih interesa mogu stvoriti brojna žarišta. Atmosfera u svetu podseća na onu pred Drugi svetski rat, mada mene više podseća na period pred Prvi svetski rat, mada ne mora da znači da će do toga doći… Pokazalo se koliko je važno da mi razumemo koliko mir i stabilnot nisu nešto što možete uvek da imate, a jedan dan rata toliko vraća unazad. Zato je u ovakvim situacijama važno pokazati oprez smirenost i odgovornost,” rekao je srpski predsednik za RTS.

On je kazao da mu se čini da je svakome jasno šta građani Srbije osećaju kada je u pitanju raketni napad na Siriju i dodao da njega i sve starije od 18. godina podseća na “bolni period kroz koji smo prošli”.

Prema njegovim rečima, napad na Siriju pokazao je da je politika vojne neutralnosti jedina politika koja može da se vodi, jer “politika na strani jačeg, ne znači da ste na strani morala i pravde”.

Izvor:Kossev

Comments

Pročitaj još