Vučić: Sa Angelom Merkel najviše o Kosovu

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, posle razgovora sa Angelom Merkel u Berlinu, rekao da nemačka kancelarka insistira da se mir i stabilnost čuvaju po svaku cenu, kao i da se složila da je u pogledu pitanja Kosova neophodno postizanje kompromisnog rešenja.

Aleksandar Vučić je novinarima u Berlinu rekao da je najveći deo današnjeg razgovora sa nemačkom kancelarkom bio na temu Kosova i Metohije i da je veoma zadovoljan, jer je Angela Merkel želela da sasluša “naše argumente”, prenosi Fonet.

Podsetio je da je Nemačka priznala nezavisnost Kosova još 2008. ali da je danas mogao da iznese stavove Srbije i otvoreno govori o hapšenju šefa Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića i neophodnosti postizanja kompromisnog rešenja.

Ono na čemu je Merkelova insistirala je da se mir stabilnost čuvaju po svaku cenu, da ne bude incidenata i provokacija, dodao je predsednik.

“Čak mi je u jednom trenutku rekla ‘možeš da me pozoveš kad hoćeš’, ako bude bilo kakvih problema, da je pozovem da smirimo situaciju”, rekao je Vučić, naglasivši da je Nemačka apsolutno za očuvanje stabilnosti na Balkanu.

Prema rečima predsednika, razgovarali su i o bilateralnim odnosima i konstatovali da su oni na visokom nivou, zasnovani na poverenju, ekonomskim odnosima, koji su nikad snažniji, i o pristupanju Srbije Evropskoj uniji.

Vučić je rekao i da će Nemačka pružiti podršku Srbiji na evropskom putu, ali da je veoma važno da mi pokušavamo da rešavamo probleme.

“Sasvim je izvesno da Nemačka ne želi još zemalja u Evropi koje će da nose sa sobom teritorijalne ili neku drugu vrstu problema”, rekao je Vučić novinarima.

“I Merkelova smatra važnim da Srbija bude u Sofiji”

Predsednik Vučić je rekao novinarima u Berlinu da mu je Angela Merkel rekla da bi bilo veoma važno da Srbija prisustvuje Samitu EU i Zapadnog Balkana, u maju u Sofiji.

“Ja sam objasnio sve, kako to ide i na koji način, kao i da bi taj Samit bez Srbije značio štetu i problem za Srbiju i da to mi sebi ne možemo da dopustimo”, rekao je Vučić, prenosi Tanjug.

Kako kaže, rekao joj je da se nada da će doći u Sofiju i da će Srbija tamo biti predstavljena, a da o formalnim pitanjima nisu razgovarali.

“Zamislite da dođu sve zemlje EU, jer će i sa Španijom da naprave neki dogovor, i da dođu predstavnici Prištine i svih sa Zapadnog Balkana… Kakva bi to šteta bila i koliko bi loše bilo za Srbiju. Svakako ćemo biti predstavljeni na, nadam se, najvišem nivou”, rekao je Vučić.

Sa Merkelovom ni o stolici u UN, ni o “mapama”

Na pitanje da li je bilo reči o stolici u UN, Vučić je rekao da je Merkelova svakako jedan od najmudrijih i najpametnijih sagovornika, da je konkretna, ali i korektna.

Vučić je na spekulacije da će mu Merkelova tražiti da “prestane sa iscrtavanjem novih mapa”, kako misli jedan nemački analitičar, izjavio da se o tome nije razgovaralo.

Nemačka kancelarka nije osoba sa kojom se takav razgovor može voditi, rekao je predsednik Srbije.

Merkelova zna kako da usmerava razgovor, a ljudi sa takvim samopouzdanjem i mudrošću ne koriste rečnik pretnji kakav imaju neki analitičari, istakao je.

Primetio je i da bi mnogi da su u prilici, kao on, da razgovaraju s Merkelovom – samo lepo o sebi govorili.

“Neće nam biti lako s KiM, sve drugo nam dobro ide”

Na pitanje šta je njegova poruka nakon susreta, a s obzirom na to da je pre posete Berlinu poručio da ne treba previše da očekujemo, rekao je da nam sigurno neće biti lako, ni Srbiji ni njenim građanima, ali da je zadovoljan razumevanjem koje je dobio u Berlinu i poštovanjem koje Srbija uživa.

“A, da će nam biti lako, neće”, zaključio je.

Ali, dodao je, u Berlinu nije bilo ni one vrste pritisaka koje su “prognozirali” razni analitičari.

Merkelova je, primetio je, suviše pametna da bi analitičari vodili politiku. Uostalom, kako je rekao, onda bi oni bili na njenom mestu.

Objašnjavajući svoju poruku građanima Srbije, rekao je da nam neće biti lako u političkom smislu i da on to nikad nije krio.

“Ali, ekonomski odnosi i sve drugo ide u dobrom smeru, 3,9 odsto nam je rast u prva tri meseca, najviše stranih direktnih investicija, više nego svi drugi u regionu, ne vidim ništa loše sem što nas čeka težak politički posao i ja to nikad ne krijem od naroda”, rekao je predsednik, uz opasku da bi bilo besmisleno da potcenjuje ljude u Srbiji.

Ponovio je da za nas nema dobrog rešenja za kosovsko pitanje.

“Nema za nas dobrog rešenja za KiM, ali kompromis podrazumeva da i jedni i drugi budemo pomalo nezadovoljni ili pomalo zadovoljni”, zaključio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

 

Izvor : RTS

Foto : RTS

Comments

Pročitaj još