• Početna>
  • Vesti>

Vučić: Nigde ne piše da se ZSO formira po kosovskim zakonima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je za RTS da je bilo divno biti danas u Trebinju gde je Srbija uradila mnogo u poslednje vreme i da je to podstrek za teške dane koji predstoje.

Komentarišući izjavu portparolke visoke predstavnice EU Maje Kocijančič da EU podržava formiranje ZSO po kosovskim zakonima, Aleksandar Vučić je rekao: “To znači da će morati da nam pokažu gde to piše”.

“Iznenađen sam takvom izjavom jer sam im 100 puta rekao u Briselu da će ZSO biti formirana u skladu sa Briselskim sporazumom, principima i implementacionim planom i samo u skladu sa tim. Mi nismo u Briselu jer smo saglasni sa postojanjem kosovske države, kosovske nezavisnosti, već upravo suprotno. Mi smo tu da bismo pregovarali o svemu onome oko čega se ne slažemo”, dodao je predsednik.

Kako je istakao, ako je usaglašenost sa ustavom Kosova jedina stvar koja je važna predstavnicima EU, onda oni više nisu statusno neutralni.

“Ali dobro, ja mislim da treba hladne glave sve to da razmotrimo. Nisam vam slučajno rekao, pogledajte ljudi, svet kao da grabi ka velikom sukobu. Samo hoćemo da sebe sačuvamo u svemu tome”, naveo je Vučić.

Kaže da se sa Vilijem Vimerom malo u čemu slaže ali da je negde bilo istine, ne sasvim, kada je govorio o položaju Srbije, o pogrešnom vremenu.

“Mi mislimo na najlepšem mestu, on misli na pogrešnom mestu, ali možda je pogrešno vreme gde smo i kako postavljeni”, rekao je Vučić.

Poručio je da će Srbija da se bori.

“Neka oni govore svoje. Mi imamo papire, ugovore i Briselski sporazum u kojem to ne piše. Ja znam napamet Briselski sporazum. Ljudi u Srbiji imaju zavereničke teorije pa izmišljaju šta piše. Pozivam ih sve da pročitaju šta piše, imate na sajtu Vlade, mislim i na sajtu predsednika, na sajtu Kancelarije za KiM”, kaže predsednik.

Dodaje da, ako to javno govore, onda “možete da mislite sa čim se sve mi suočavamo”.

Izvor: RTS

 

Comments

Pročitaj još