• Početna>
  • Vesti>

Đurić: Imamo dokument, Priština nema nameru da formira ZSO

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić rekao je da je Srbija došla do, kako kaže, autentičnog dokumenta koji je Priština uručila predstavnicima SAD i EU o ZSO.

Kako je rekao, dokument o formiranju ZSO, koji je predstavila Priština, nije ništa do obesmišljavanje prethodne tvrdnje privremenih institucija u Prištini da će formirati ZSO.

Kako dodaje, dokument pod nazivom “Radni mehanizam za asocijaciju srpskih opština“ govori o tome da premijer privremenih institucija u Prištini Ramuš Haradinaj bude nadležan za sprovođenje i formiranje Zajednice srpskih opština.

“Tim dokumentom predvideli su, ni manje ni više, nego da u timu za sprovođenje, upravljačkom timu, budu četiri predstavnika Srba. Da upravljački tim ima 12 članova, znači da ima albansku većinu. Ovaj plan takođe predviđa osnivanje nakakvog izvršnog odbora koji treba da daje projektne zadatke srpskim predstavnicima u vezi sa formiranjem ZSO, a članovi su Meliza Haradinaj, Selim Selimi, predstavnici Tačija, Veseljija, predstavnici Samoopredeljenja, Demokratskog saveza Kosova…“, rekao je Đurić na konferenciji za novinare.

Kako je rekao, Priština “uvodi odbor za tutorstvo nad Srbima“.

“Podelili su dokument SAD i EU kao svoj zvanični akt i očekujemo adekvatnu reakciju. Ja hoću da im poručim – takav film nećete gledati. Srbi će raditi na ZSO onako kako je to predviđeno sporazumom“, rekao je on.

Na pitanje kako je Srbija došla do takvog dokumenta iz Prištine, Đurić navodi da “imamo svoje kanale“.

“Ne zaboravite da smo mi od 1912. do 1999. bili tamo država u punom kapacitetu. Ovo je autentičan dokument koji su juče ujutru uručili predstavnicima SAD i u Briselu“, rekao je Đurić.

Kako je rekao, Priština nema nameru da formira ZSO.

 

Izvor: B92

Comments

Pročitaj još