Simić: ZSO formirati u skladu sa Briselskim sporazumom

Šef za saradnju sa medijima i civilnim sektorom Srpske liste Igor Simić kaže za Radio Kontakt plus da je za Srbe na Kosovu najvažnije da Zajednica srpskih opština (ZSO) bude formirana onako kako je predviđeno Briselskim sporazumom. EU dala je rok od 4 meseca za izradu Statuta buduće zajednice.

Simić kaže da svaki potez koji vodi ka formiranju ZSO je dobar, međutim da postoji rezerva da li je to zaista iskren potez sa željom da se uradi ono na šta se Priština obavezala ili da se jednostavno ublaži međunarodni pritisak koji je, kako ocenjuje, ovih dana usmeren prema Prištini.

„Ono što je nesumljivo, jeste da posle pet godina dati četiri meseca dotanog roka je ogroman period, ali hajde da sačekamo da vidimo koliko je vlast u Prištini spremna da ispuni ono što su obećali i formira ZSO. Za nas je važno da ZSO bude formirana na način na koji je to dogovoreno u Briselu,“- naglašava Simić.

EU pozdravila je najavu kosovskog premijera Ramuša Haradinaja da dâ mandat upravljačkom timu za izradu nacrta statuta Zajednice srpskih opština, i istakla da je rok za izradu statuta četiri meseca.

“Najava premijera Ramuša Haradinaja da dâ mandat upravljačkom timu da izradi nacrt statuta Zajednice/Asocijacije opština sa srpskom većinom na Kosovu je vrlo dobrodošao. Izrada nacrta statuta je počela i završiće se u vremenskom okviru od četiri meseca,”- stoji u saopštenju Evropske službe za spoljne poslove.

Rok koji je Prištini dat za izradu Statuta ZSO posledica je brojnih kritika od strane civilnog društva i pojedinih diplomatskih krugova upućenih na račun EU, smatra analitičarka Milica Andrić koja podseća da postoje uverenje da je EU bila previše inertna u procesu fasilitiranja sporazuma postignutih u Briselu.

 

Izvor,Radio Kontakt Plus

Comments

Pročitaj još