Dijalog ključ za rešavanje problema

Potpredsednik Vlade i ministar za zajednice i povratak u ostavci, Dalibor Jevtić, poslanik u Skupštini Kosova Igor Simić i v.d. zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Metju Palmer, složili su se danas tokom sastanka u Prištini da se jedino dijalogom Beograda i Prištine i suštinskim uvažavanjem potreba koje Srbi na KiM imaju mogu rešiti problemi koji opterećuju odnose dva naroda.

Zajednica srpskih opština, stvaranja uslova za bolji povratak raseljenih, rešavanje pitanja uzurpirane imovine su ključne stvari kojima treba detaljno pristupiti i rešiti ih u što skorijem periodu, kazali su Jevtić i Simić tokom sastanka.

Naglasili su da Zajednicu srpskih opština treba formirati isključivo onako kako je dogovoreno u Briselu i da Srspka lista neće pristati da se ZSO-u uskrate osnovni elementi koji joj to garantuju.

Dvojica zvaničnika su u ime Srpske liste, vršiocu dužnosti zamenika pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država za evropska i evroazijska pitanja Metju Palmeru preneli da se događaji poput onog od 26. marta u Mitrovačkom dvoru ne smeju ponoviti jer nisu u funkciji stabilnosti na Kosovu i Metohiji.

„ Ako želimo da na Kosovu svi žive bolje, ozbiljno moramo da radimo na tom aspektu. Verujem da je taj cilj uz ulaganje maksimalnih napora svih, dostižan. Srpska lista se za to zalaže i na tome će raditi intenzivno“, rekao je Jevtić.

Metju Palmer je izrazio podršku SAD Briselskom dijalogu i ohrabrio sprovođenje postojećih dogovora.

 

Izvor: TV Most, saopštenje

Comments

Pročitaj još