• Početna>
  • Vesti>

Ejhorst: Pozvaćemo pregovaračke timove na razgovore u Brisel

Kosovo bi trebalo da sprovede sporazum o Asocijaciji opština sa srpskom većinom bez daljih kašnjenja, izjavila direktorka za Zapadnu Evropu, Zapadni Balkan i Tursku i zamenice generalnog direktora Evropske službe za spoljnu akciju, Angelina Ejhorst.

Sada ćemo pozvati glavne pregovarače iz Beograda i Prištine, njihove ekipe, kao i Upravljački tim i tehničke eksperte za diskusije u Briselu i konstruktivno i dobronamerno angažovanje u procesu izrade statuta.

Poruka je Angeline Ejhorst, nakon odluke kosovskih vlasti o “reaktiviranju” Upravljačkog tima za izradu statuta ZSO. Ejhorst je boravila u dvodnevnoj poseti Prištini “radi pokrivanja nedavnih događaja” i “hitnih sledećih koraka”, saopšteno je danas iz Kancelarije EU na Kosovu.

Poseta nije prethodno najavljena. Razgovarala je sa političkim rukovodstvom sa Kosova, društvenim i predstavnicima bezbednosnog sektora. Poseban naglasak je bio na dijalogu između Beograda i Prištine i “nedavnim događajima u Mitrovici na kojima je ugrožen glavni pregovarač Srbije, kao i mnogi ljudi koji žive i rade na severu” – stoji u saopštenju.

Svi nesporazumi između Beograda i Prištine moraju da budu tretirani i rešeni u miru u i kroz dijalog, poručila je ona. Naglasila je i hitnu potrebu za ubrzanjem sprovođenja sklopljenih sporazuma:

“Potrebno je hitno rešenje kojem će Kosovu biti dozvoljeno da postane deo regionalnih mehanizama za prenos električne energije”.

Razgovarala je i o agendi za evropske integracije Kosova, nakon što je Komisija donela novu Strategiju za Zapadni Balkan i pred najnovije godišnje izveštaje Evropske Komisije, uključujući i za Kosovo, koji će biti objavljen 17. aprila:

“Pitanja kao što su poštovanje međunarodnog zakonodavstva, vladavine prava, pravde, transparentnosti, odgovarajućeg pravnog postupka i pravičnog suđenja, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala su važni elementi naspram kojih će biti meren napredak. Uz posvećenost agendi EU, kao svojoj strateškoj orijentaciji, Kosovo može očekivati konstruktivnu, efektivnu i plodnu saradnju sa EU i regionom kao celinom.”

Osvrnula se na izručenje turskih državljana sa Kosova, navevši da je ono pokrenulo mnoga pitanja u Briselu. Sa političkim predstavnicima razgovarala je i o drugim aktuelnim temama.

Izvor: Kossev

Comments

Pročitaj još