• Početna>
  • Vesti>

Tači i Haradinaj aktivirali grupu za rad na Statutu ZSO

Predsednik Kosova Hašim Tači i premijer Ramuš Haradinaj ponovo su aktivirali Upravljačku ekipu koja će raditi na izradi statuta za Zajednicu opština sa srpskom većinom, koja je formirana još 2013. godine.

Ustavnost statuta će na kraju potvrditi Ustavni sud Kosova.

Kako je rečeno za RSE iz ureda premijera, izrada statuta će biti transparentan i sveobuhvatan proces na čemu će raditi tri mehanizma – Upravljačka ekipa, Komitet za sprovođenje i Nacionalna konsultativna grupa koja će garantovati uključenost celog političkog mehanizma i civilno društvo. U ovaj proces biće uključeni i međunarodni mehanizmi.

“Konačna verzija statuta na kraju procesa zajedno sa upustvom biće poslata Ustavnom sudu kako bi se osiguralo da je on u skladu sa Ustavom Republike Kosova”, navodi se u saopštenju premijera, i dodaje da je Kosovo time ispunilo još jednu međunarodnu obavezu na putu evroatlanskih integracija.

Predsednik Kosova Tači pozdravio je spremnost Vlade o funkcionalizaciji Upravljačke ekipe, dodajući da je Kosovo posvećeno dijalogu radi izgradnje dobrih odnosa sa svim zajednicama.

Odbornici deset skupština opština sa srpskom većinom na Kosovu su jednoglasno podržali zaključke zajedničke sednice u Severnoj Mitrovici u sredu da će – ukoliko “zvanična Priština ne bude spremna da u naredne tri nedelje počne da radi na formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO), srpske opštine i institucije – same početi formiranje zajednice 20. aprila”

 

Izvpr: Radio Slobodna Evropa

Comments

Pročitaj još