• Početna>
  • Vesti>

Dačić o KiM: Želimo kompromis, nećemo rat ali ne damo na sebe

Srbija neće priznati nezavisnost Kosova, želimo dijalog, nećemo voditi rat i provocirati, ali ne damo na sebe i daćemo sve da dođe do kompromisa, rekao je za RTS potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Ivica Dačić je, gostujući u emisiji “Upitnik”, rekao da ako sa druge strane nema želje za kompromisom, to može da destabilizuje region.

Upitan da li isključuje mogućnost da će Vojska Srbije morati da interveniše na KiM i da li je to realno i moguće, Dačić je naveo da “mi sada ulazimo u sferu javne reči, za koju uopšte ne bi bilo dobro da u javnoj sferi izgovaramo”.

“Vi hoćete da ja kažem ili da nećemo da reagujemo ako napadnu sever, što onda znači da slobodno mogu da napadnu, ili da ćemo da upotrebimo vojsku – pa će svi da skoče i kažu spremate se za rat”, rekao je Dačić.

Dačić je naglasio da Srbija neće rat, ali da mora da brani svoj narod.

Kako je rekao, ako bi neko dozvolio Albancima napad na sever KiM, taj neko onda rizikuje rušenje mira i stabilnosti, a ne Srbija.

Podsetio je da je on pre pet godina, zajedno sa Ketrin Ešton i Hašimom Tačijem, potpisao Briselski sporazum posle dugo natezanja i više od 40 sastanaka u Briselu i da je i Aleksandar Vučić bio prisutan i učestvovao u tome. Kako je rekao, glavna tema svih razgovora je bila da se ZSO nađe u Briselskom sporazumu i taj akt je parafiran.

“Niko nije mogao u tom trenutku da pomisli da pet godina nakon toga nećemo imati ništa od realizacije glavnog cilja”, rekao je Dačić i istakao da je to poraz međunarodne zajednice i EU koja je garantovala implementaciju sporazuma.

Kaže da su ga mnogi napali zbog izjave da bi povukao potpis sa Briselskog sporazuma, ali da u međunarodnom pravu ne postoji institucija da neko neće da ispuni nešto što je potpisao.

Ističe da Srbija ne treba da izađe iz sporazuma, ali da mora da insistira na implementaciji.

Dačić smatra da je predsednik Vučić s pravom razočaran stavom nekih predstavnika međunarodne zajednice i da bi i oni trebalo da se izjasne žele li stabilnost u regionu ili ne. Dodaje da stabilnosti nema bez kompromisnog rešenja koje uvažava i srpske interese.

Kaže da je siguran da bi i Ketrin Ešton povukla potpis sa Briselskog sporazuma jer je razočarana načinom na koji se sprovodi.

“ZSO je rešenje do koga se došlo dogovorom u Briselu. Ili dogovor u Briselu postoji ili ne postoji, nema trećeg”, kaže Dačić.

Na pitanje da li je realno da se Zajednica srpskih opština formira 20. aprila jer Priština preti novim hapšenjima, Dačić je rekao da za razliku od Albanaca koji su devedesetih godina prošlog veka formirali ilegalne institucije, Srbi formiraju ono što je dogovoreno.

“Svi oni lažu, lažu pred očima međunarodne javnosti koja ćuti na njihove laži”, rekao je Dačić.

Na izjavu zamenika kosovskog premijera Envera Hodžaja da je dijalog nemoguć zbog agresivne kampanje Beograda za povlačenje nezavisnosti Prištine, Dačić je odgovorio kontrapitanjem: “A nije agresivna kampanja kad oni idu sa ambasadorima SAD, Francuske, Velike Britanije i islamskih zemalja da teraju druge zemlje da priznaju Kosovo. To je vrhunac bezobrazluka i cinizma”, rekao je Dačić.

Kada je reč o sadržaju pravno-obavezujućeg sporazuma Beograda i Prištine, ministar je rekao da niko ni u EU ne zna šta to znači.

“Ako ne zna Johanes Han, onda najmanje ja to znam”, rekao je Dačić.

Dačić o rekonstrukciji Vlade: Znate da sam protiv toga

Ivica Dačić je izjavio je da je protiv rekonstrukcije Vlade i da sa socijalistima o tom pitanju premijerka Ana Brnabić ne mora ni da razgovara.

“Znate da sam protiv toga, nemojte da me bezveze to pitate”, rekao je Dačić i naglasio da je premijerki, koja je najavila da će o rekonstrukciji razgovarati sa svim strankama, poručio da ne mora da razgovara sa SPS-om, jer se to njih “ne dotiče”.

Upitan da li bi njegova pozicija “mogla da bude rekonstruisana”, Dačić je odgovorio kontrapitanjem: “Mislite da će da se rekonstruiše predsednik stranke koalicionog partnera? Nemojte da ste smešni”.

Povodom medijskih spekulacija da bi tokom rekonstrukcije Vlade moglo doći do spajanja Ministarstva spoljnih poslova sa resorom za evropske integracije, Dačić je rekao da o ministarki Jadranki Joksimović “misli najbolje”.

“Mislim da bi bila dobar ministar. Ona je sad dobar ministar. Nismo ni u kakvim svađama”, rekao je Dačić.

Dačić je rekao da nije zabrinut zbog rezultata SPS-a na beogradskim izborima.

Na pitanje da li će neko morati da snosi odgovornost za izborni rezultat, Dačić je najavio da će biti kadrovskih i programskih promena do kraja godine i ukazao da SPS, ne svađajući se sa SNS-om, mora da neguje identitet stranke, pre svega zbog birača.

“Pokazali smo da je SPS neuništiv – šta drugi da kažu”, poručio je Dačić.

Govoreći o inicijativi za podizanje spomenika Slobodanu Miloševiću, Dačić podseća da je to stara inicijativa, te napominje da nema veze sa podizanjem spomenika Zoranu Đinđiću.

Naglasio je da nikome ne osporava pravo da podiže spomenike, ali navodi da je protiv toga da se time izazivaju podele i sukobe.

Iza Miloševića, dodao je Dačić, ostao je Dejtonski sporazum i Rezolucija Saveta bezbednosti UN 1244.

Dačić je, takođe, podsetio da na suđenju Miloševiću u Hagu Srbija nije označena kao deo “organizovanog zločinačkog poduhvata”, niti kao odgovorna za genocid.

Na pitanje čime je zaslužio epitet najveštijeg srpskog političara, Dačić kaže: “Ne znam, verovatno imam neke kvalitete”.

Sve je to, kako kaže nebitno, već je bitno da se 28 godina bavi politikom i da je “ostao isti”.

“Za mene najveći kompliment kad me građani gledaju kod kuće, ispred svojih televizora, i kad ja nešto kažem, a oni kažu u pravu je. Jer ja im uzimam reč iz usta, za razliku od nekih koji su im uzimali iz džepa”, zaključio je Dačić.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još