Haradinaj tražio ostavke, odlaze li Gaši i Sefaj?

Danas se očekuje rasplet u vezi sa smenom ministra unutrašnjih poslova i šefa kosovske tajne službe, čije ostavke je zatražio kosovski premijer Ramuš Haradinaj.

Njihova ostavka je zatražena zbog njihove umešanosti u hapšenje i deportaciju šestorice turskih državljana pripadnika pokreta FATO, kojim rukovodi verski lider u egzilu Fetulah Gulen.

Portal Koha piše da je u međuvremenu ministar policije Flamur Sefaj podneo ostavku i da će o tom javnost obavestiti pismom tokom dana, dok je šef kosovske tajne službe Driton Gaši i dalje na funkciju i ne namerava da podnese ostavku.

Portal navodi da Gaši neće otići, jer se sa tim ne slaže predsednik privremenih kosovskih institucija, Hašim Tači.

Haradinaj je ostavku Sefaja i Gašija zatražio u petak sa obrazloženjem da su u saradnji sa turskom tajnom službom u tajnosti uhapsili i deportovali šestoricu turskih državljana.

Sefaj je, inače, član Alijanse za novo Kosovo, čiji je lider zamenik premijera i ministar spoljnih poslova, Bedžet Pacoli, koja se ne slaže sa smenom člana kosovske vlade iz njihovih redova.

Pacoli je zapretio da će u slučaju da Sefaj bude razrešen napustiti Haradinajevu vladu, koja već nema podršku većine nakon što su iz nje se povukli poslanici Srpske liste.

Poslanici Srpske liste uskratili su podršku Haradinajevoj vladi zbog skandaloznog hapšenja šefa vladine kancelarije, Marka Đurića, prošlog ponedeljka u Kosovskoj Mitrovici.

 

Izvor: Tanjug

Comments

Pročitaj još