Deo zvaničnika EP za blokadu kosovskog puta u EU

Evropska unija treba da razmotri i blokira put Kosova ka EU zbog priklanjanja Turskoj i njenom autokratskom lideru Redžepu Tajipu Erdoganu, stav je dela zvaničnika Evropskog parlamenta i drugih organizacija među kojima i Centra za slobode u Stokholmu, jedanog od najvećih u Evropi.

Hapšenje šestorice turskih državljana koji su živeli na Kosovu i njihova deportacija u Tursku, koja ih optužuje za pripadnost pokretu FATO, kojim rukovodi verski lider u egzilu Fetulah Gulen, izazvala je žestoke reakcije u različitim krugovima EU, prenela je RTK.

Reakcija je, kako se navodi, došla od zvaničnika unutr EP, do predstavnika različitih organizacija koje se bave ljudskim pravima, a koje pozivaju Evropsku uniju da Kosovo posmatra kao prijatelja Turske i Redžepa Tajipa Erdogana, a ne kao, kako se navodi, “državu koja ima aspiracije da postane deo EU”.

Rebeka Harms, portparolka Grupe zelenih u EP i stručnjak za pitanja Turske pozvala je EU da da politički azil i zaštiti pripadnike Gulenovog pokreta koji su na meti, kao je navela, predsednika autokrate – Erdoana i turske vlade.

“EU treba da se pobrine da države članice EU reaguju zajedno, nudeći politički azil gulenistima i da se obezbedi to da u EU ne bude država koje su sa Erdoanovom Turskom”, napisala je Rebeka Harms u pismu koje je poslala Federiki Mogerini, potpredsednici EK i visokoj predstavnici za spoljne poslove EU.

Isto pismo ona je posla i evropskom komesaru Johanesu Hanu, komesaru za politike susedstva EU i pregovore za proširenje.

Harmsova je reagovala nakon što je objavljeno mišljenje publiciste i poznatog novinara Nejta Šenkana u Vašington postu u kome se hapšenje gulenista ocenjuje kao uspeh “Erdoanovog lova i predaje Kosova pred njim”.

Izvor: Tanjug, RTS, TV Most

Comments

Pročitaj još