• Početna>
  • Vesti>

Vučić protiv “zamrznutog konflikta” – Srbija vremenom u sve težoj pozicij

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je protiv stanja zamrznutog konflikta po pitanju Kosova i Metohije, jer ta, naizgled realnija opcija, Srbiji ostavlja sve manje prostora za zaštitu svog suvereniteta u pokrajini. Ističe da će se ubuduće razgovori nastavljati tek kada se ispuni dogovoreno.

Rešavanje kosovsko-metohijskog problema od suštinskog je značaja za našu zemlju, istakao je predsednik Aleksandar Vučić otvarajući Nacionalni konvent o EU, koji se održava u okviru unutrašnjeg dijaloga, te ukazao da u ovom trenutku imamo dve realne opcije.

“Jedna izgleda mnogo realnije, a to je opstanak i ostanak stanja zamrznutog konflikta”, rekao je predsednik.

Dodao je da se u procesu unutrašnjeg dijaloga najveći broj ljudi koji su učestvovali u njemu zalagao upravo za očuvanje statusa kvo i da čekamo neke bolje prilike za nas u budućnosti.

“Iako je to većinski stav političke i nepolitičke javnosti Srbije, ja sam protiv takvog rešenja, ne zato što ne volim Srbiju ili ne razumem svetska kretanja u globalnoj politici, već zato što smo analizirali sa nekim nevladinim organizacijama i fondovima, preko vlade i Kancelarije za KiM, šta je to što možemo da dobijemo i gubimo”, rekao je Vučić.

Zaključak tih analiza je, kaže, da, imajući u vidu naše ekonomske potencijale, socijalne, demografske, demokratske i sve druge, protekom vremena ne dobijamo ništa.

Naprotiv, uveren je predsednik, “bićemo u težoj situaciji, mi, a ne neko drugi”.

“Za nas je važno rešenje, pa i posle ovako teškog trenutka po našu zemlju, u kojem se pokazalo da jedna strana želi nasiljem da rešava probleme i smatra da politikom svršenog čina može da dovede do rešenja, čiji je osnovni cilj suštinsko zauzimanje severa Kosova, jer tamo nema faktičkog suvereniteta, a računajući sve druge potencijale, ekonomske i demografske već su izračunali da će u svim opštinama južno od Ibra osim Štrpca biti većinski albansko stanovništvo za par godina”, rekao je Vučić.

Istakao je da je opredeljenje Prištine da po svaku cenu zauzme sever Kosova, ostvari suverenitet.

“Namera im je da nas dovedu do svršenog čina, na isti način kao što nas je Hrvatska posle ‘Oluje’ dovela do svršenog čina, da se isto dogodi na severu Kosova i Metohije”, rekao je Vučić.

Dijalog kada se ostvari dogovoreno

Proces dijaloga ubuduće se može voditi samo po principu: prvo se ispuni dogovoreno, pa se razgovor nastavlja, rekao je predsednik Vučić na debati Nacionalnog konventa u okviru unutrašnjeg dijaloga o Kosovu.

“Svakako da će razgovori biti nastavljeni, a na koji način i u kojem formatu, videćemo”, rekao je Vučić.

Rekao je da je problem da razgovarate u petak, a da Priština istog dana donosi odluku da Đurić bude uhapšen, i onda glavnog pregovarača ne samo da pretuku, već pokušavaju da ga unize, mada su unizili samo sebe.

“Ubuduće će se sve zasnivati na ispunjenju porcesa, odnosno da ono što je dogovoreno mora i da se ispuni, a, kada se to desi, bićemo spremni da razgovore nastavimo”, poručio je Vučić.

Objasnio je da ćemo atmosferu koja je stvorena hapšenjem Marka Đurića morati da prevaziđemo, ali i da poverenja, bilo kakvog, neće biti.

Naveo je i da državno rukovodstvo Srbije nije spremno da bude jedini učesnik u kompromisu i svakovrsnom dijalogu i da budemo jedini koji bi trebalo da pruže sve, a da se druga strana, i oni koji su između, prave da ne vide ko je suštinski za kompromis, a ko nije.

Atmosfera posle događaja u Kosovskoj Mitrovici je, kaže, užasna.

Predsednik Vučić smatra da je sve što se dogodilo urađeno i zbog unutrašnjih problema privremenih vlasti u Prištini, progona gulenista i odnosa prema SAD, ali je to, kaže, bila i proba zauzimanja severa KiM.

“Nije tu bilo reči samo o hapšenju Marka Đurića, već se radilo i o raspoređivanju njihovih jedinica na sever”, objasnio je Vučić.

Zahvalio je članovima Konventa što su se uključili u unutrašnji dijalog.

“Zajednički imenitelj” svih izlaganja

Predsednik Vučić je izjavio da je zajednički imenitelj svih izlaganja na Nacionalnom konventu u okviru unutaršnjeg dijaloga o KiM da treba da se saglasimo sa nezavisnošću Kosova, ali da je formalno ne priznamo.

“Da vidimo šta je to što možemo da izvučemo za srpsku zajednicu i da vidimo šta možemo da obezbedimo za budućnost Srbije u EU”, dodao je Vučić sumirajući ono što je danas čuo od predstavnika Nacionalnog konventa o EU.

Predsednik je nakon prvog panela, na kojem se razgovaralo o rešenju pitanja KiM rekao da, na primer, nije reč o rešenju i zaštiti crkava i manastira, već je reč o državnopravnom statusu, a da se sva druga pitanja posle lakše mogu rešiti.

Priština u okviru dijaloga nije htela uopšte da razgovara o imovini, ni srpskoj, ni države Srbije.

Kako je rekao, o tome nisu hteli nikada da razgovaraju, a iz EU kažu da o tome može da se razgovara samo ako se obe strane slože. “I tako to ide”, konstatovao je.

Ukazao je da, na primer, sada hoće da razgovaraju o enegetici i to zbog interesa jedne velike evropske sile, Nemačke, i to će pokušati iz Prištine da nametnu kao pitanje, a da pitanje ZSO i dalje ne bude rešeno i da se ta zajednica ne formira.

Prema njegovim rečima, da Srbi nisu ispunili nešto iz sporazuma – imali bismo sukobe, barikade i opet bi za sve Srbi bili krivi.

Vučić: Znam da ću biti napadan sa svih strana 

Predsednik se složio sa stavom koji su izneli neki predstavnici Konventa da treba da demokratizujemo društvo, kako u Srbiji, tako i među Srbima na KiM, ali ističe da je potrebno da svi pogledamo prvo u sebe, pa onda i sve druge oko sebe.

U tom kontekstu je izneo da negodovanje i kritike očekuje kakav god plan da iznese. Svaki će, procenjuje, biti dočekan negodovanjem, kritikama sa svih strana.

Uprkos tome, kaže, izaći će sa svojim planom i zna već sada da će biti napadan sa svih strana i da niko neće stati na njegovu stranu.

Rekao je da se u Briselu borio i da ne pristaje na pritiske, te podsetio da su drugi pristali da u policiji na severu KiM bude 70 odsto Albanaca, a da sada posle njegovog odbijanja 99 odsto te policije čine Srbi.

Kako je naveo, bilo je pritisaka i da se saglasimo s članstvom Kosova u UN, ali im je poručio da to ne prihvatamo i da tu tačku moraju da obrišu.

Platforma zasnovana na potrebama Srbije

Predsednik Srbije je najavio da će se njegova Platforma za rešavanje pitanja KiM zasnivati na potrebama Srbije i opstanku naše zemlje u budućnosti, a ne na tome koliko volimo sopstvenu prošlost.

“To rešenje neće biti gaženje Srbije”, poručio je Vučić na kraju prvog panela “Politički aspekti sveobuhvatnog rešenja kosovskog pitanja”.

Rekao je da će, kada bude predstavljao platformu govoriti i o tome šta nas očekuje u budućnosti ako stvari ne promenimo.

Vučić je podsetio da je Oliver Ivanović od njega, na poslednjem sastanku koji su imali, tražio da hitno ide u formiranje ZSO, jer Srbi to treba sami da urade, pošto pet godina čekaju na ispunjenje te obaveze iz Briselskog sporzauma.

U vezi sa ubistvom Ivanovića podvukao je da neće da prihvati insinuacije i prebacivanja da su za to krivi Srbi i mafijaške strukture, pošto, valjda – primetio je ironično – od Peći do Prištine žive prepošteni ljudi.

“Biće interesantno da vidimo okončanje tog slučaja zasnovano na dokazima. Naši organi vode istragu, biće interesantno da se podaci uporede i interesantno je u kom smeru idu istrage”, naglasio je predsednik.

Vučić je preneo da se u svim razgovorima koje je imao u Briselu, delegacija Beograda trudila da se nađe kompromis.

“Nikada druga strana nije želela da razgovara o suštinskim razlikama u viđenju situacije na KiM. Postavljalo se samo pitanje kada će Srbija da prizna i omogući ulazak u UN. Suštinskog sadržaja u razgovorima nije bilo”, rekao je Vučić.

Ukazao je kako postoje dvostruki aršini međunarodne zajednice po pitanju poštovanja rezolucija UN, podsetivši da su EU osudile SAD zbog kršenja rezolucije u vezi sa Jerusalimom, a da su svi zajedno kršili rezoluciju 1244 kada je bila u pitanju Srbija.

Rekao je da je u prošlosti pravljeno mnogo grešaka, da nije bilo lako, i da ne može da kaže da su za sve krivi Tadić i Koštunica, ali je dodao da smo na Kosovu izgubili suverenitet 1999, i da je najteža greška bio izlazak pred Međunarodni sud pravde tražeći mišljenje o nezavisnosti Kosova.

“Ta greška je toliko teška da danas imamo problema da utičemo na KiM. U svakom razgovoru u poslednjih šest meseci ne postoji sastanak u kojem to Srbiji nije predočeno”, rekao je Vučić.

Vučić je naveo da je potrebno pre svega da EU ima razumevanje da je teško da Srbija prihvati da izgubi sve, da bude ponižena, i da, ako toga nema, nije moguće da se Srbija zalaže beskompromisno za kompromis, tražeći i pronalažeći ono što bi moglo da bude nezadovoljavajuće rešenje za obe strane ili po malo zadovoljavajuće za obe strane.

Privatni sektor ključan za opstanak Srba na KiM

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da će razvoj privatnog sektora biti od ključnog značaja za ekonomski opstanak našeg naroda na KiM.

Vučić je na kraju drugog panela “Položaj srpske zajednice na Kosovu i Metohiji”  istakao da Srbija izdvaja na različite načine oko 500 miliona evra godišnje za Srbe na KiM, pa čak i do 530 miliona evra.

Rekao je da je u novcu, za ljude južno od Ibra, odnos sredstava koje Srbija na jednoj i EU i prištinske institucije na drugoj strani izdvajaju 30:1.

Vučić je konstatovao da je iz razgovora sa nevladinim organizacijama na ovom skupu razumeo da je suština njihovih predloga “ZSO plus”.

“To sam iz desetak razgovora zaključio, da je u najvećem delu vaša ideja – ZSO plus i defakto priznanje nezavisnosti Kosova, što se tiče priznanja dejure neko je za to, neko nije”, dodao je predsednik.

Vučić je rekao da je čuo i mnogo konkretnih predloga kako da se poboljša položaj srpskog naroda i da je tačno da nema privatnog sektora, da se on nalazi u rudimentarnom obliku na KiM, te da se sve zasniva na doznakama dijaspore kada je reč o Albancima, a za Srbe na onome što daje država Srbija.

Rekao je da država plaća u pojedinim javnim preduzećima hiljade plata i onima koji više nisu na KiM, što je nepravda koja boli, ali da vlast nije u stanju da iščisti spiskove, jer svaka najava vodi ka malim revolucijama.

“Mi se i dalje ponašamo kao u socijalističkom samoupravljanju gde je uvek u pravu onaj koji se buni”, kritikovao je Vučić dodajući da zbog toga vlast podilazi delu javnosti.

Ponovio je da je čuo danas mnogo pametnih predloga, od kojih će mnoge stvari uključiti u dalje razgovore.

“Budućnost Srbije zavisi od toga šta uradimo u godinu, dve”

Predsednik Srbije je rekao da su za njega, za razliku od drugih, životi važniji od teritorije i poručio da će budućnost cele Srbije zavisiti od onoga šta ćemo da uradimo u narednih pola godine, godinu ili dve.

Vučić je nakon drugog panela rekao, osvrnuvši se i na pominjanje podele KiM ili razmene teritorija, da je njegovo pitanje to da li će više Srba ostati na jugu pokrajine ako se nešto tako desi ili ne.

Rekao je i da je iznet podatak da 50 odsto Srba ne vidi svoj život na KiM u narednih pet godina i upitao koji bi onda bio procenat kada bi se Srbija odrekla KiM i da li bi on bio najmanje 80 odsto.

“Stvari nisu jednostavne i odmah da vam kažem – saglasan sam da su ljudi važniji od terotorije – ali to izgleda važi samo za Srbe”, rekao je predsednik Vučić i dodao da je i za EU i za SAD samo teritorija važna.

Kako je rekao, ponašaju se u stilu, “vi rešite da je teritorija Kosova, a posle ćemo lako da rešavamo stvari”.

On je rekao da je alternativa teška i gotovo nemoguća.

Dodao je da se čuju kritike što su Srbi izašli na kosovske izbore i, kako kažu, time priznaju nezavisnost, a odmah zatim i što više ne učestvuju u institucijama i bilo čemu drugom…

“Budućnost cele Srbije će zavisiti od onoga šta ćemo da uradimo u narednih pola godine, godinu ili dve”, rekao je Vučić i dodao da se nada da će taj zapadni deo međunarodne zajednice da razume da Srbi ne mogu u svemu da se saglase sa onima koji su odmah priznali nezavisnost.

“Đurić nije ušao na KiM kozjom stazom”

Vučić je rekao da smo bili svedoci pripremljenog nasilja.

Predsednik Srbije je, međutim, naveo i da Marko Đurić nije ušao “kozjom stazom” da će čekati još malo da se “polome” da vide kako je ušao, a onda ćemo i sve obavestiti, a takođe nije ušao ni dan ranije, kako neki tvrde.

Dodao je da treba da se poštuje pravo da pregovarači mogu slobodno da prelaze administrativne prelaze i zapitao da li bi u centralnoj Srbiji sada trebalo svakog Albanca da izvučemo iz autobusa “malo prebijemo” pa pustimo, jer nije poštovao zakone Srbije.

Osvrnuo se i na komentare da na sirene u Kososvkoj Mitovici nije izašao veliki broj ljudi, rekavši da su ljudi dobili striktan nalog da se nijedan metak ne ispali i ne odgovara na nasilje nasiljem.

“Niko nije želeo sa srpske strane krvoproliće, želeli su neki drugi”, rekao je predsednik.

Kako je naveo, našu vojsku nismo pomerili, ali je i istakao da to šta će da koristi u razgovorima da bi smirio situaciju i da izbavi ljude iz zatočeništva, je njegova stvar koju ima po pravu i Ustavu.

U političkom smislu, teško vreme je pred nama, rekao je i ponovio da ekonomski idemo sve bolje i sve lakše, ali i da toga dalje neće biti ako “političke probleme ne rešimo”.

“Ništa nećemo moći da imamo i sačuvamo ukoliko ne budemo sačuvali sigrunost i mir i to svi oni koji imaju radikalna rešenja treba da znaju”, poručio je Vučić.

Rekao je i da ćemo do kraja godine imati prosečnu platu od 500 evra, ali i upozorio da je za to potrebna politička stabilnost i sigurnost.

Razumeti interese drugih

Vučić je rekao da u Srbiji, ali i na Kosovu kod Albanaca moramo da promenimo mišljenje jednih o drugima, i da ne gledamo jedni na druge kao na bića koja su ispod nas.

“Mislim da bismo morali da imamo drugačiji pristup, da pokušavamo da razumemo i interese drugih i rešavamo sve mirnim putem”, rekao je predsednik Srbije.

O navodima da je režiran napad u Mitrovici

Vučić se osvrnuo i na silu koju je nedavno primenila kosovska policija protiv srpskog naroda, ističući da je video neka istraživanja i čuo da 83 odsto građana Srbije misli da je teški napad na Marka Đurića – namešten, režiran.

“Zar mislite da je to realno i moguće? Nema u Srbiji 83 odsto idiota, nemoguće je da ih bude”, rekao je Vučić.

Ukazao je da čim neko iz vlasti izgovori nešto biva proglašen izdajnikom, te zamolio da se ne primenjuju dvostruki standardi.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još