• Početna>
  • Vesti>

Stefanović: Da li su događaji s Kosova politika SAD i EU?

Beograd — Ministar policije Nebojša Stefanović kaže da su formalni nalogodavci napada na Srbe i hapšenje Đurića vrh prištinske vlasti, a da je podrška došla spolja.

Stefanović je precizirao da je ta podrška morala da dođe iz Sjedinjenih Američkih Država ili EU, ili i jednih i drugih.

On je naglasio da je Srbija u jednom momentu bila “vazalna zemlja”, a da je sada nezavisna država.

Nekada su, kako je rekao, drugi određivali gde će biti vojne i policijske vežbe, kuda mogu da lete helikopteri vojske i policije, ali da je danas drugačija situacija.

Kaže da su pitanje Kosova Boris Tadić i Vuk Jeremić izmestili iz okrilja UN u EU, te da je dobijen EULEKS koji treba da se bavi ozbiljnim istragama.”Očekivali smo da se EULEKS uključi i da se pronađu nalogodavci i ubice Olivera Ivanović, a oni se povlače, ali su bili podrška albancima u ponedeljak tokom napada na Srbe”, rekao je Stefanović.

Kako kaže, Srbija je danas istinski slobodna i nezavisna zemlja, ima snažnu vojsku, policiju, bezbednosne službe. “Jačamo ali ne zato što hoćemo nekom da pretimo. Odolevali smo najvećim provokacijama do sada”, rekao je Stefanović za TV Pink.

Pozadina napada na Srbe u Mitrovici i hapšenje direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića je bila zauzimanje severa KiM , ukidanje bilo kakvih institucija, proterivanje stanovništva, kontrola teritorije, navodi Stefanović.

“KiM je deo naše zemlje i Albanci će morati sa tim da se pomire i mi imamo pravo da zaštitimo svoj narod na ovaj ili onaj način. Srbija neće dozvoliti novu Oluju, neće dozvoliti pogrom i progon svog naroda sa KiM”, naglasio je Stefanović.

To što prištinski zvaničnici kažu da ih ne interesuje ZSO, da nisu pročitali Briselski sporazum, od međunarodne zajednice, kako je rekao, nema reakcija, ali pokušavaju Srbiju da nateraju da prizna Kosovo, što “predsednik Vučić nikada neće učiniti”. “Voleo bio od EU i SAD da čujem da li su za implementaciju Briselskog sporazuma i koji su rokovi za to”, rekao je Stefanović.

Hašim Tači i Ramuš Haradinaj, kako je naglasio , ništa ne bi mogli da urade da nemaju podršku spolja, te je pitanje za SAD i EU da li je ovo njihova politika.

 

Izvor:Tanjug/B92

Comments

Pročitaj još