Koha: Danas smene zbog “gulenista”

Priština — Odluka o smeni ministra unutrašnjih poslova Flamura Sefaja i direktora kosovske tajne službe Dritona Gašija zbog hapšenja “gelenista” biće saopštena danas.

Kako piše Koha ditore, Gaši je na funciju šefa kosovske obaveštajne agencije došao u februaru 2017, nakon ostavke Agrona Seljimaja. Pozivajući se na izvore bliske kosovskoj vladi, ovaj medij tvrdi da će Sefa i Gaši biti smenjeni zbog hapšenja i deportacije šestorice turskih državljana koji su povezani sa pokretom, čiji je lider verski vođa Fatulah Gulen.

Gulen je svojevremeno izbegao u SAD, gde i danas živi, a zvanična Ankara ga potražuje jer ga smatra odgovornim za neuspeli puč u Turskoj u leto 2016.

Šest turskih državljana, koji su imali boravišnu dozvolu na Kosovu, uhapšeni su juče i odmah su izručeni Ankari, nakon što im je Ministarstvo unutrašnjih poslova oduzelo dozvole boravka, a akciju su izveli pripadnici kosovske tajne službe i kosovske policije.

Članovi porodica su u emisiji Presing na T7 rekli da nisu bili ni u kakvom kontaktu sa uhapšenima. Rekli su da su čuli razne priče i informacije, prema kojima su oni na prištinskom aerodromu, a zatim da su u Ambasadi Turske.

Prištinski mediji su preneli da ni advokat jednog od uhapšenih ne zna gde mu se nalazi klijent i ostali. “Nemamo službenu potvrdu o tome gde je. Policija kaže da su proterani u Tursku”, rekao je advokat Urim Vokši za T7.

Portal Expres je objavio da je jedan privatni avion iz Ankare sleteo juče ujutru na prištinski aerodrom i da se nakon kraćeg zadržavanja vratio u Tursku.

Avion je, navodi ovaj medij, sleteo na prištinski aerodrom juče u 07.45, a povratak za Tursku je bio planiran već za 10 sati.

Comments

Pročitaj još