Briljov: Belorusija uvek uz Srbiju

JAGODINA –

Izvanredni i opunomoćeni ambasador Republike Belorusije Valerij Briljov u Srbiji, izjavio je danas u Jagodini da je Belorusija uvek uz Srbiju i da ne priznaje jednostrano proglašenu kosovsku nezavisnost.

“Belorusija nije priznala nezavisno Kosovo, priznajemo samo teritorijalnu celovitost Srbije”, rekao je Briljov, na konferenciji za medije u Skupštini grada.

On je ocenio da je politička saradnja Belorusije i Srbije, u uzletu posle dolaska za predsednika Tomislava Nikolića i sada Aleksandra Vučića.

Domaćin Briljovu, koji je u Jagodinu doputovao sa savetnikom u ambasadi Mihailom Ažurom, bili su predsednik Skupštine grada Dragan Marković – Palma i gradonačelnik Ratko Stevanović.

Marković je ocenio da Međunarodna zajednica mora da osudi, upad spcijalne policije ROSA na sastank Srba u Kosovskoj Mitrovici, hapšnje i prebijanje direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića.

“Zašto ćute EULEKS i KFOR”, zapitao se Marković i istakao da su “za njega Hašim Tači i Ramuš Haradinaj teroristi”. “Srbija nikada neće priznati nezavisno Kosovo i neće uvesti sankcije Ruskoj Federaciji”, rekao je Marković.

“Srbija ima svoju politiku i neće dozvoliti da joj neko drugi određuje koće joj biti prijatelj”, rekao je Marković, Centralna tema posete Briljova Jagodini, bili su ekonomska i privredna saradnja”.

Ocenjeno je da ekonomska saradnja uveliko zaostaje za političkom i prijateljskom, a mogućnosti su velike, pre svega u poljoprivredi, turizmu, kablovskoj industriji, industriji nameštaja, građevinarstvu. . .

Belorusija i beloruski narod je uvek imao simpatije prema Srbiji a sada će imati i prema Jagodini, ocenio je Briljov i istakao da će se “kroz zajednički interes ostvariti dobri rezultati i u ekonomiji dve zemlje”.

Izvor: Tanjug/RTV

Comments

Pročitaj još