ZSO je ključ daljeg napretka u pregovaračkom procesu

Aleksandra Joksimović iz Centra za spoljnu politiku kaže da će Srpska lista imati ozbiljan uticaj na unutrašnje-politička dešavanja na Kosovu bila ona deo vlade ili ne. Bez formiranja ZSO teško će doći do adekvatnog nastavka u pregovaračkom procesu, ističe Joksomovićeva.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, Aleksandra Joksimović iz Centra za spoljnu politiku rekla je da je došlo vrlo brzo do deeskalacije napetosti što je ključ za normalizaciju situacije na severu Kosova.

“Dijalog nema alternativu, važno je putem razgovra, pregovora doći do rešenja koje će omogućiti suživot i bezbednost Srba na Kosovu, a sa druge strane omogućiti i punu normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine”, kaže Joksimovićeva.

Govoreći o poseti Federike Mogerini Beogradu, Joksimovićeva kaže da je sam njen dolazak poruka za sebe.

“To je želja i potreba da se iz prve ruke čuje o događajima na severu Kosova, s druge strane to je podrška Beogradu i sa treće strane vrsta odgovornosti EU kako za region tako i za proces i pokazatelj da je fokusiranost EU na region u ovom trenutku velika i da postoji želja da se otovrena pitanja reše u što je moguće kraćem roku kako bi region krenuo putem daljih integracija, kako bi Srbija krenula putem punopravnog članstva u EU”, istakla je Joksimovićeva.

Poruke nisu sve one koje se vide u javnosti ima mnogo razgovora i poruka koje se dešavaju u četiri oka, kaže ona.

“Mislim da je Priština u tom kontekstu ozbiljno opomenuta zbog incidenata koji su se na severu Kosova desili, a uobičajeni format dolaska zvaničnika u region je da se obiđu i Beograd i Priština, ovog puta ona je došla samo u Beograd što izražava jasnu vrstu podrške Beogradu u smislu toga da je Priština u ovom trenutku odgovorna za nasilje na severu Kosova”, istakla je Joksimovićeva.

Govoreći o kosovskoj vladi i povlačenje Srba iz vlade, Joksimovićeva kaže da je unutrašnjepolitička stabilnost u pokrajini dugotrajan proces koji je do sada dovodio do otežanog usvajanja nekih važnih projekata, pre svega za Prištinu, i za njen napredak u odnosima sa međunarodnom zajednicom.

Imali smo oštre rekacije prema Prištini vezane za Specijalni sud za ratne zločine, za pitanje demarkacije, podseća ona.

Što se tiče Srpske liste, kako kaže Joksimovićeva, ona će imati ozbiljan uticaj na unutrašnjepolitička dešavanja na Kosovu bila ona deo vlade ili ne.

Sama činjenica da određeni broj poslanika, njih deset, predstavljaju Srpsku listu, to znači da predstavljaju neku vrstu ozbiljnog jezička na vagi koji može o važnim temama donosti odluke, odnosno sprečavati da budu donete.

Kada govorimo o formatu, za srpsku stranu je, smatra ona, ključni momenat pitanje formiranja ZSO.

“Obzirom da već pet godina ne dolazi do ispunjavanja implementacije ovog dela Briselskog sporazuma, kada govorimo o promeni u pregovaračkom procesu, čini mi se da je pre svega jasno da bez formiranja ZSO će teško doći do adekvatnog nastavka u pregovaračkom procesu, do nastavka koji će dati konkretne rezzltate u smislu pronalaženja trajnijeg rešenja koje bi omogućilo punu normalizaciju, odnosno potpisivanje pravnoobavezujućeg sporazuma”, objasnila je Joksimovićeva.

“Za Srbiju i srpsku stranu ZSO je ključ daljeg napretka u pregovaračkom procesu”, zaključila je Joksimović.

Comments

Pročitaj još