• Početna>
  • Vesti>

Zaključci sa sednice deset skupština opština na Kosovu i Metohiji

Odbornici 10 Skupština opština sa srpskom većinom na Kosovu i Metohiji usvojili jednoglasno zaključke na današnjoj zajedničkoj sednici u Kosovskoj Mitrovici.

Zaključke je pročitao predsedavajući SO KM Dejan Gurešić pitpisali su ih i predsednici iz ostalih devet opština.Ovo su zaključci koji su usvojeni.

 
1. Ukoliko Priština ne bude spremna da u naredne tri nedelje počne da radi na formiranju ZSO-a, srpske opštine i institucije će same početi formiranje Zajednice, njenih tela i institucija. Mi smo spremni da na stvaranju Statuta ZSO radimo u saradnji sa Beogradom i Prištinom onako kako je predviđeno sporazumom. Početkom rada na stvaranju ZSO-a, u tom smislu smatramo isključivo jasnu i javno pokazanu spremnost da se na tome radi ne deklarativno, ne uziMajući u obzir odluke Ustavnog suda kojima su poništena 22 od 23 principa za osnivanje ZSO. Takav pokušaj da se na tome radi bi za nas značio isto što i neformiranje i u tom slučaju bismo takođe započeli njeno formiranje na način predviđen sporazumom.

 
2.Zahtevamo da se naredbodavci i izvršioci terora nad građanima, predstavnicima srpskog naroda i predstavnicima medija 26. marta ove godine u Severnoj Mitrovici najhitnije procesuiriau i kazne, a ministar i direktor policije podnesu ostavke zbog protivpravnog napada kosovske specijalne policije.

 
3. Pozivamo međunarodne predstavnike prisutne na ovim prostorima, pre svega KFOR i EULEX da pojačaju budnost i preventivno deluju u slučaju napada na srpski narod i njegove predstavnike u narednom periodu jer je to obaveza koja proističe iz njihovog mandata. Za svako remećenje mira i ugrožavanje života naših građana smatraćemo ih odgovornim.

 

 

 

 

Comments

Pročitaj još