• Početna>
  • Vesti>

Šoltes: Nisam zadovoljan, nasilje nije demokratsko sredstvo

Izvestilac za Kosovo u Evropskom parlamentu, slovenački evroposlanik, Igor Šoltes istakao je da nasilje nije sredstvo za zaštitu demokratije, dodavši da ga treba ga zaustaviti i nastaviti dijalog za rešenje svih sporova Beograda i Prištine. Za to je potrebno da Brisel intenzivira komunikaciju sa obema stranama, poručio je Šoltes.

Komentarišući hapšenje šefa Kancelarije Vlade Srbije za KiM Marka Đurića u Kosovskoj Mitrovici u ponedeljak, Šoltes kaže da je bio mnogo optimističniji prošle sedmice, nego što je danas kada je reč o dijalogu i normalizaciji odnosa Beograda i Prištine u, kako je rekao, njihovom procesu integracije u EU.

“Mogu reći da nisam zadovoljan onim što se desilo u ponedeljak i mislim da je za dijalog važno zaustaviti sve signale nasilja i početi koristiti dijalog za rešavanje svih sporova”, rekao je Šoltes u intervjuu za “Radio Slobodnu Evropu” na albanskom jeziku.

Nasilje nije pravi odgovor. Nasilje nije sredstvo za zaštitu demokratije i mislim da moramo shvatiti da ovaj proces i ovaj dijalog nije lak, ali u ovom dijalogu očekujemo neku vrstu komunikacijskog standarda. Sukob nije odgovor na ova važna pitanja”, naveo je slovenački evroposlanik.

Šoltes kaže da ne može da predvidi šta će se desiti u narednim danima.

“Nadam se da će “temperatura” u narednim danima da padne, da će biti mirno, a tenzije zaustavljene”, rekao je Šoltes u odgovoru na pitanje kakve su mogućnosti za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

Smatra da je zato važna komunikacija između Brisela, Prištine i Beograda radi pronalaženja načina za nastavak dijaloga.

“Bojim se da niko ne može da kaže šta će se desiti u narednim danima, posebno, ne može prejudicirati tačan datum ishoda ovog dijaloga, jer još uvek ima dosta pitanja, i bojim se da u ovom dijalogu i dalje imamo više pitanja nego odgovora”, naveo je Šoltes.

A nedavni događaji na Kosovu nakon, kako se tvrdi, “nedozvoljene posete srpskog zvaničnika Đurića” i njegovo hapšenje, učinili su taj dijalog još težim.

 

 

Izvor : TV Most / Tanjug / RTS

Comments

Pročitaj još