RTV Puls osuđuje brutalnu intervenciju policije

Uređivački kolegijum Radio Televizije Puls osuđuje brutalnu intervenciju policije prilikom hapšenja direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića 26. marta, kada su, između ostalih, napadnute i kolege novinari na zadatku i oštećena imovina medijskih kuća koje su profesionalno izveštavale sa događaja u Severnoj Mitrovici.

“Među kolegama koje su izveštavale sa događaja bili su i zaposleni naše kuće koji su bili angažovani na direktnom TV prenosu, prema kojima je policija postupila grubo i neprimereno. Prilikom intervencije, policija je uništila i oštetila opremu i RTV Puls. Scene nasilja i namernog uništavanja naše imovine mogli su da vide i izvršioci, i nalogodavci ove akcije, kao i najšira javnost.

RTV Puls će se, nakon utrvđivanja obima i visine štete, žaliti nadležnim institucijama i međunarodnim organizacijama zbog postupaka policije, a protiv odgovornih institucija i pojedinaca podneti tužbu za nadoknadu materijalne i nematerijalne štete.

Ovo nije prvi put da je kosovska policija napala ekipu RTV Puls na zadatku. Naime, 2008.godine, prilikom snimanja reportaže o protesnom skupu Srba u Berivojcu, opština Kamenica, lokalni policajac je nasrnuo na našeg snimatelja i potpuno uništio našu kameru. Iako je slučaj odmah bio prijavljen policiji, nadležni pravosudni organi ništa nisu uradili da bi procesirali odgovorne.

RTV Puls se, takođe, solidariše sa Radio Televizijom Srbije u osudi napada na kolegu snimatelja RTS-a Vladimira Milića i zahtevu od nadležnih u Prištini da osude nasilje, upute izvinjenje napadnutom kolegi, nadoknade svu štetu, uključujući i onu nanetu opremi i sredstvima RTS-a.

Iako uznemireni zbog brutalne akcije policije, svi radnici RTV Puls nastavljaju svoje radne aktivnosti, uvereni da je pravo na istinu neotuđivo ljudsko pravo za koje se valja boriti na profesionalan i objektivan način”, kaže se  saopštenju.

Izvor: RTV Puls

Comments

Pročitaj još