• Početna>
  • Vesti>

Vlada Kosova: ZSO koju formira Srpska lista neće imati legitimitet

U prvom reagovanju na najavu Srpske liste da će formirati  Zajednicu srpskih opština, iz kosovske vlade je saopšteno da ta zajednica neće imati legitimitet, zbog nepoštovanja, kako se navodi, “zakona Republike Kosovo”.

“Asocijacija je obaveza koju je Kosovo preuzelo u procesu Brisela i koja će se realizovati u bliskoj budućnosti. Nijedna inicijativa, koja nije zasnovana na zakonima i demokratskim procedurama Republike Kosovo – neće se sprovoditi i neće se poštovati. Jedina alternativa su zakonska osnova i dijalog. Srpska lista mora da se vrati za sto i da raspravlja o zajedničkim temama u korist naših građana. Ultimatum je pogrešan pristup, a jedina formula je zakonska i ustavna osnova.” Reakcija je kosovske vlade i premijera Ramuša Haradinaja, koju su preneli prištinski mediji, nakon sastanka gradonačelnika deset srpskih opština na KiM-u, a koji su naveli da će formirati ZSO 20. aprila ukoliko to ne učini Priština.

Prištinski mediji, preneli su i reakciju na odluku Srpske liste da napuste vladu. Međutim, navodi Express Vlada Kosova nema stav u vezi sa njihovom odlukom i nastalom situacijom.

“Vlada Republike Kosovo procenjuje da je još uvek rano za donošenje zaključaka o situaciji. Verujemo da će u narednim danima i nedeljama doći do razjašnjenja i javnost će na vreme biti obaveštena. Međutim, podsećamo vas da će se događaji odvijati u skladu sa zakonima Republike Kosovo,” bio je komentar kosovske vlade koji je preneo ovaj portal.

 

Haradinaj je takođe podelio svoje poruke sa javnošću na svom Fejsbuk nalogu:

“Nema podele Kosova, niti će biti razmene teritorija.”

“Predsednik Srbije Vučić mora da shvati da strpljenje Kosova ne bi trebalo da se testira bez granica da ćemo braniti naše pravo”.

 

Izvor: Kossev

Comments

Pročitaj još