Obraćanje predsednika Srpske liste Gorana Rakića

Predsednik Srpske liste Goran Rakić obraćajući se prisutnima na zajedničkoj sednici deset opština sa srpskom većinom, na kojoj je jedna od tačaka dnevnog reda bio izveštaj sa sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem  je rekao:

“I u ratu postoje neki principi kojih se sve pridržavaju , a brutalno prebijanje, gađenje i ponižavanje  samo zato što su Srbi i zato što su želeli da se okupe i reše ovaj gordijev čvor i nađu trajno rešenje za suživot Srba na ovim prostorima je za svaku osudu.

Na jučerašnjem sastanku  je Srpska lista informisala predsednika Vučića o situaciji na terenu i o usvojenoj odluci Srpske liste da više ne učestvuje u radu Vlade privremenih institucija u Prištini. Ušli smo u prištinsku Vladu da bi Srbima bilo bolje, da pomognemo našem narodu i u Lapljem selu i u Kosovskoj Mitrovici, i u Ranilugu u Osojanu. Naši ministri  i poslanici su dali sve od sebe da omoguće opstanak ali i povratak Srba na Kosovu i Metohiju. Ušli smo u Vladu očekujući da ćemo zaštititi Srbe da radimo sa Albancima i zajedno se borimo za budućnost svih građana. Odgovor na našu dobru volju je odbijanje amandmana Srpske liste, hapšenje naših građana bez ikakvih dokaza i na kraju terorisanje golorukih građana,prebijanja predstavnika medija , ministara, poslanika, gradonačelnika i da čoveka koji je posvetio godine pregovorima sa Prištinom direktora Marka Đurića, hapse na ovakav način, sa željom da ga ponize i izazovu ovakvu reakciju. Ali on jer u toj situaciji sačuvao mir, stao pred svoju braću i sestre i nije hteo da dozvoli da bilo ko strada.

“Srpska lista ,kao apsolutni predstavnik srpskog naroda na Kosovu ne vidi ni jedan razlog da dalje učestvuje u radu Vlade  Kosova i srpski poslanici u Prištini su opozicija i ponašaće se isključivo u skladu sa interesima srpskog naroda. Ta koalicija više ne postoji, rekao je Rakić.

I na kraju zaključak koji smo zajednički doneli sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, navodi predsednik Srpske, je da ako Priština ne uradi ništa po pitanju Zajednice srpskih opština ali ne samo deklarativno na osnovu odluka njihovih sudova, već kako je dogovoreno u Briselu, 20.aprila formiraćemo Zajednicu srpskih opština sa nadležnostima koje je potpisao Briselski sporazum iz 2013.godine i sporazum o principima uspostavljanja zajednice iz 2015 godine. To nije jednostrani potez, to je obaveza i Prištine i Brisela.

Zajednica Srpskih opština nije uperena protiv bilo koga ona će biti institucija i servis građana Srba i Albanaca i Roma i Goranaca i Bošnjaka. Kosovska policija će obezbediti mir za sve naše građane i posebno pozivam Albance da ne nasedaju na provokacije zajedno ćemo sačuvati naš mir, naveo je Rakić.

Comments

Pročitaj još