Đurić: Srbi neće odustati od ZSO ni pored pretnji

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je danas da Srbi na Kosovu neće odustati od formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO), i pored pretnji koje stižu od pojedinih ministara u Prištini, jer na to imaju pravo.

“Srbi na Kosovu i Metohiji neće odustati od ZSO jer je to naše pravo i nešto što je i medjunarodno pravo. Jer ZSO je, potpisom visoke predstavnice EU Ketrin Ešton, postala i deo spoljne i bezbednosne politike EU, a ne samo obaveza Prištine”, izjavio je Đurić za televiziju Pink.

Ministar infrastruktre Kosova Palj Ljekaj upozorio je ranije da bi članovi Srpske liste mogli biti uhapšeni ako jednostrano budu osnovali ZSO.

Lider Srpske liste Goran Rakić najavio je juče da će srpski predstavnici samostalno formirati ZSO 20. aprila, u danu kada se navršava pet godina od potpisivanja Briselskog sporazuma, čiji se glavni deo upravo odnosi na tu zajednicu.

Komentarišući Ljekajevu tvrdnju da kosovski organi sve svoje poteze vuku u koordinaciji sa zemljama Kvinte, Đurić je rekao da je uveren da njihovo ponašanje ne bi bilo moguće bez otvorene podrške odredjenih krugova u SAD i u EU.

“Naši ljudi ne treba da se plaše, jer država Srbija je spremna da zaštiti naš narod i nikome nećemo dozvoliti teror i nasilje nad njima”, rekao je Đurić i dodao da zato veoma važna poruka koju je predsednik Aleksandar Vučić poslao nakon dogadjaja u Kosovskoj Mitrovici i da ona znači da neće biti moguće “ni nove Oluje ni novi Bljeskovi” (hrvatske akcije etničkog čišćenja Srba).

Govoreći o njegovom privodjenju u Kosovskoj Mitrovici u ponedeljak i intervenciji kosovske policije, Đurić je rekao da je to bio sadistički i teroristički čin sa ciljem da se izazove strah kod ljudi.

On je dodao da te maskirane ljude (kosovske policajce) smatra teroristima jer je kod njih video spremnost da pobije sve one koji im se suprotstave.

“Uostalom, neki od njih su se i hvalili ožiljcima iz rata i da su bili pripadnici OVK”, rekao je Đurić.

Prema njegovoj oceni, akcija kosovske policije bila je akt terora sa ciljem da se lokalni Srbi nasilno podvrgnu prihvatanju tudje vlasti, odnosno “vlasti lažne države Kosovo”.

On je rekao da Srpska lista nije odlučila da napusti Vladu Kosova “samo zbog terora presvučene OVK”, već zbog toga što nije ispunjen nijedan od uslova i jer ta Vlada ne želi da radi na formiranju ZSO.

“Poslata je i poruka šta Priština misli o pregovorima, jer su onoga ko je poslat da pregovara vodili kao životinju kroz ulice Prištine”, rekao je Đurić.

Govoreći o povredama koje je pretrpeo, Đurić je rekao da je sada dobro, da otoci i hematomi koje je zadobio spadaju i da je već nastavio da normalno radi.

Izvor: Beta

Comments

Pročitaj još