Drecun i Pinter: Stabilnost regiona najbitnija

Predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun primio je ambasadora Mađarske u Srbiji Atilu Pintera, na njegov zahtev, sa kojim je u razgovoru ocenio da je stabilnost regiona najbitnija i za Balkan i za Evropu.

Drecun je izneo stav da će Srbija nastaviti da insistira na mirnom rešenju kosmetskog problema, na postizanju kompromisnog rešenja, da insistira na zajedničkim infrastrukturnim projektima i ekonomskoj saradnji, saopšteno je iz parlamenta.

Ambasador Mađarske je potvrdio da su bilateralni odnosi dve države na najvišem nivou i izrazio interesovanje za stav Srbije o aktuelnim događajima na KiM posle nasilja specijalne formacije Prištine nad srpskim narodom na severu Kosova i njegovim političkim predstavnicima i hapšenju Marka Đurića.

Drecun je objasnio da će Srbija delovati na tri načina, tako što će tražiti podršku na međunarodnom planu, formirati Zajednicu srpskih opština na KiM i da će na nasilje odogovoriti mirnim putem i naći rešenje kako da se nastavi proces normalizacije odnosa.

“Moj stav je da moramo da redefinišemo strategiju u pregovorima Beograda i Prištine”, kazao je Drecun i naveo da je Srbija je u dijalogu ispunila sve što je Briselskim sporazumom dogovoreno, dok druga strana po tom pitanju nije uradila gotovo ništa i pri tom je upotrebila nasilje, koje se može protumačiti kao odbijanje daljeg dijaloga i mirnog rešenja kosmetskog problema.

Pinter je istakao da je za Mađarsku najavažnija stabilnost regiona Jugoistočne Evrope, i da je Srbija ključan faktor za njegovu stabilnost. “Interes Mađarske je da Srbija postane punopravni član Evropske unije i čvrsto podržavamo Srbiju u procesu pridruživanja”, istakao je ambasador.

On je kazao da Mađarska podržava normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

Naveo je da srpska Vlada i predsednik Republike vode mudru politiku i da zajednički interes zemalja regiona leži u njegovoj stabilnosti.

Sagovornici su se složili da su sveubohvatni bilateralni odnosi Srbije i Mađarske na najvišem nivou, što potvrđuju i uzajmane posete najviših državnih zvaničnika i nedavno potpisanih sporazuma vlada dveju država, navedeno je u saopštenju.

 

Izvor : TV Most / Tanjug / RTS

Comments

Pročitaj još