• Početna>
  • Vesti>

Zajednička sednica deset opština sa srpskom većinom na Kosovu

U Kosovskoj Mitrovici u sali Mitrovačkog dvora odžana je  zajednička  sednica deset skupština opština sa srpskom većinom na Kosovu i Metohiji.

Ivan Todosijević , ministar administracije lokalne samouprave u kosovskoj Vladi obraćajući se prisutnima je rekao “Zajednica srpskih opština je za nas krovno pitanje, ali i međunarodna obaveza. To nije naš hir . Međutim zapad nije voljan da nam da podršku. Ponavljam da svi dobro čuju, ne želeći da budem  nimalo blag, iako su me savetovali, rekao je Todosijević.

“Ukoliko zapad ne želi , mi imamo legitimno pravo da sami uzmemo stvar u svoje ruke i  formiramo zajednicu. Čule su se neke priče da će da nas hapse, pa neka,  ali  mesto EU je danas prazno iako su pozvani ali neće da nam pomognu. Mir je naša osnovna misao , ali  ići ćemo ka svojim interesima  a to je Zajednica srpskih opština.”

Političko bezbednosna situacija je danas jedina tačka dnevnog reda na kojoj treba da se presaberemo sta nam se dešavalo prethodnih dana. Kod predsednika  Srbije juče novinari  su pitali :”Da li smo negde  pogrešili? Jesmo, u tome što smo dugo čekali na ovaj potez . Po prvi put u zadnjih pet godina imamo najjačeg  saveznika , predsednika koji želi da sluša šta mi predlažemo, a ne govori nam sta treba da radimo” rekao je poslanik Srpske liste Igor Simić.

Najveći uspeh je danas što Srpska lista nije sama već ima i predstavnika različitih političkih opcija jer smo danas jedninstveni, imamo cilj i dajemo poruku da želimo da formiramo Zajednicu Srpskih opština. Srbija neće nemo gledati ako se bilo šta slično ponovi kao prethodnih dana , rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kaže Simić.

“Vi ćete i mi svi zajedno da odbranimo naše interese koje smo izborili u Briselu ali, boga mi, verovali ili ne, na taj način ćemo i da sačuvamo ugled EU koja nije bila sposobna svih ovih godina da formira Zajednicu srpskih opština”,  kaže Petar Petković zamenik direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije Marka Đurića

Ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova Dalibor Jevtić je rekao da će u četvrtak prisustvovati sednici Vlade Kosova kako bi “svima preneo u oči i u lice” ono što je poslednjih dana govorio.

“Mi smo se povukli iz Vlade Kosova i to je jedina moguća odluka koju smo mogli da donesemo u ovom trenutku. Nas glas se neće manje sada čuti i u to sam siguran. Tražićemo odgovornost i to tamo kod njih. Naši poslanici u Skupštini Kosova će govoriti na svakoj sednici i tražiti tu odgovornost”, poručio je on.

Jevtić je naglasio da je vreme da svi Srbi jedinstveno, bez obzira na političke različitosti i razmišljanja, krenu u demokratsku borbu za dostojanstvo i mir i da Srba na Kosovu bude više.

“Ne bih da danas potenciramo stranačke pripadnosti, jer nas je pritisla velika nevolja. Ova represija, nasilje, I ponižavanje , pokušaj da nas zaplaše  je vrhunac i za nas upozoravajuće svetlo. Onda je dobro da smo zbili redove kao nekada, da se zajednica srpskih opština formira sto pre, i kako neko reče prema  Briselskom sporazumu  je trebalo to uraditi i formirati  Zajednicu mnogo pre.Imamo mi ovde, braćo i sestre, čime da se bavimo, nismo mi jedni drugima neprijatelji, i treba zarad zajedništva i suživota da se bavimo i životnim temama – nezaposlenošcu  i  opstankom i drogom kao i svim ostalim pitanjima. I da imamo jedan cilj -da ostanemo i opstanemo u državi Srbij” rekao je Dragisa Milović odbornik Opštine Zvečan.

 

 

 

 

Comments

Pročitaj još