Srpska lista napušta privremenu vladu Kosova

Rukovodstvo Srpske liste, najveće političke partije Srba na Kosovu i Metohiji, usvojilo je večeras na hitnoj sednici inicijativu za napuštanje Vlade u Prištini o čemu će obavestiti predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

U saopštenju Srpske liste navodi se da je današnji dan za Srbe na Kosovu i Metohiji težak dan u kome se najbolje videlo lice institucija samoproglašenog Kosova.

Tanjug_hapsenje_djuric_km_vesti_blic_unsafe

“Brutalno, sa metkom u cevi, uz šok bombe i besomučno udaranje žena i muškaraca napadnuti su i prebijani legalni i legitimni predstavnici srpskog naroda u pokrajinskim institucijama, ministri, direktori kancelarije, poslanici, gradonačelnici”, navodi se u saopštenju.

Srpska lista smatra da nema nikakvog smisla dijalog Beograda i Prištine u ovakvim okolnostima, kada se na goloruk narod ide sa metkom u cevi, kada se na reč ide kundacima i đonovima čizama, dok se vrši institucionalno nasilje nad građanima.

Policija samoproglašenog Kosova danas posle podne upala je u salu Mitrovačkog dvora, uhapsila direktora Kancelarije Vlade Srbije Marka Đurića i odvela ga u Prištinu.

Tokom intervencije policija je ispalila suzavac i bacila šok-bombe i na okupljene ispred dvora.

Đurić, kojeg su vlasti samoproglašenog Kosova posle saslušanja kod sudije za prekršaje odlučile da deportuju, prešao je večeras Merdare i preuzela ga je srpska policija.

U obrazloženju iz Kosovske policijske službe ranije je navedeno da je protiv Đurića “intervenisano na osnovu naloga o zabrani ulaska” na samoproglašeno Kosovo

Rakić: Inicijativa da Srpska lista napusti vladu u Prištini

Rukovodstvo Srpske liste usvojilo je inicijativu za napuštanje vlade u Prištini i o ovoj odlici će obavestiti predsednika Srbije Aleksandra Vučića, saopštio je večeras predsednik Srpske liste Goran Rakić.

“Dijalog u ovakvim okolnostima, kada se na goloruk narod ide sa metkom u cevi, kada se na reč ide kundacima i đonovima čizama, dok se vrši institucionalno nasilje nad građanima, nema nikakvog smisla”, naveo je Rakić.

On je u saopštenju istakao da je ovo težak dan za Srbe na Kosovu i Metohiju u kome se najbolje videlo lice prištinskih institucija.

“Brutalno, sa metkom u cevi, uz šok bombe i besomučno udaranje žena i muškaraca, napadnuti su i prebijani legalni i legitimni predstavnici srpskog naroda u pokrajinskim institucijama, ministri, direktori kancelarije, poslanici, gradonačelnici”, kazao je Rakić.

“Nakon ovakvog zlodela i demonstriranja sile, rukovodstvo Srpske liste je održalo hitan sastanak na kome smo usvojili inicijativu za napuštanje vlade u Prištini. O ovoj odluci ćemo obavestiti predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića”, naveo je Rakić.

Izvor: Blic

Comments

Pročitaj još