• Početna>
  • Vesti>

Nakon hapšenja Đurića: Dačić sa ambasadorima i predstavnicima EU, UN, NATO, OEBS

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova, Ivica Dačić, u ime Vlade Srbije, sastaće se sa stranim ambasadorima i predstavnicima međunarodnih organizacija – EU, UN, OEBS, NATO i Kancelarijom visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost. Sastanak je zakazan posle, navodi se – jučerašnjih incidenata na Kosovu i Metohiji, i počinje u podne, u Palati Srbije, saopšteno je iz MSP-a Srbije.

Ovaj razgovor zakazan je nakon jučerašnjeg hapšenja direkora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marka Đurića, u Kosovskoj Mitrovici.

Đurića su privele specijalne ROSU jedinice, upadom u salu Mitrovičkog dvora, uz šok bombe i suzavac, a tokom trajanja prvog dela okruglog stola unutrašnjeg dijaloga na kojem su se, uz predstavnike Srpske liste i srpskih institucija, nalazile i brojne medijske ekipe.

Đurić je boravio u Kosovskoj Mitrovici nakon što su mu kosovske institucije odbile zahtev za posetu Kosovu, dok Predsednik Srbije, sa druge strane, tvrdi da srpski zvaničnici ne podnose zahteve za dolazak na KiM, već “obaveštavaju” o dolasku, a da je sam Marko Đurić to učinio tri puta.

Zbog ove intervencije održana je hitna sednica Saveta za nacionalnu bezebednost Srbije, a javnosti se obratio i predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, koji je događaj u Kosovskoj Mitrovici nazvao je “provokacijom”, “činom bezumlja”, “najtežim kriminalnim aktom” za koji su prištinske vlasti “očigledno podržane od pojedinih zemalja”.

Srpska lista “usvojila inicijativu za napuštanje Vlade u Prištini”, ali će konačnu odluku o učešću u kosovskim institucijama doneti posle konsultacija sa Predsednikom Srbije.

 

Iyvor Fonet

Comments

Pročitaj još