Skup “Znanjem do cilja” održan na FTN-u

Na Fakultetu tehničkih nauka Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici danas je održan skup „Znanjem do cilja“ koji su organizovali Kancelarija za Kosovo i Metohiju i Veće grada Beograda.

Skup je nastavak saradnje Kancelarije za KiM, Veća grada Beograda i prištinskog Univerziteta a prethodilo mu je otvaranje Centra za razvoj karijere na FTN-u i studijska poseta mladih iz Kosovske Mitrovice Beogradu.

„Cilj nam je da preduzetništvo na ovom području podignemo na viši nivo i da mladima prenesemo neka svoja znanja i veštine, da oni svoje ideje sprovedu u delo. Jedno je ideja a drugo je napraviti  biznis plan a nešto potpuno treće sprovesti to u delo. Danas smo tu da skratimo taj put“ kaže Dragomir Petronijević, član gradskog veća Beograda.

Zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Damjan Jović ističe da je najvažnije naučiti mlade ljude veštinama koje će ih nakon završenih studija, preporučiti na tržištu rada kako bi od svog rada mogli pristojno da žive.

„To je ono u šta smo spremni da ulažemo ne samo ove, već i narednih godina. Ovde smo otvorili Centar za razvoj karijere što je samo inisijalni projekat za nešto veće što ćemo realizovati već ove godine, a to je IT Biznis inkubator na ovom fakultetu“ naglašava Jović.

Marko Trbojević je dvadesetsedmogodišnji  preduzetnik iz Beograda. Bavi se knjigovodstvom i poreskim savetovanjem i trenutno razvija aplikaciju „Džepni knjigovođa“ – softver koji će u budućnosti zameniti knjigovođu-službenika.

Njegova poruka mladima je da u današnje vreme za uspeh nije bitno gde se nalazite. Bitno je da radite.

„Bitno je da imate internet i sva znanja i informacije su vam dostupne gde god da se nalazite, bilo da ste u Beogradu bilo da ste u Kosovskoj Mitrovici“ kaže Milan.

O važnosti sticanja znanja i hrabrosti da se uhvate u koštac sa idejama i tržištem, mladima su govorili rukovodilac Centra za karijeru pri FTN-u  Nikola Knežević,  devetnaestogodišnji  inovator Nikola Krstić i dvadesetpetogodišnji  ugostitelj  iz Kosovske Mitrovice Aleksandar Arsenijević.

Poruka skupa je da će svaki mladi, prespektivan čovek sa dobrom idejom i spremnošću da radi, dobiti svu neophodnu podršku i Centra za karijeru, Kancelarije za Kosovo i Metohiju i grada Beograda ali i svojih kolega koji su dokaz da je moguće bitiostvaren kao preduzetnik i u ranoj mladosti.

Comments

Pročitaj još