EU: Beograd i Priština da poštuju dogovor o posetama

Na zabranu ulaska srpskim zvaničnicima na Kosovo i Metohiju portparolka Evropske komisije Maja Kocijančič reagovala je ocenom da “obe strane” moraju da poštuju dogovor u okviru dijaloga o normalizaci odnosa Beograda i Prištine o posetama zvaničnika.

“Neslaganja u vezi dogovora moraju biti rešavana kroz dijalog, a ne kroz eskalaciju bilo koje vrste”, poručila je Kocijančič.

Portparolka Evropske komisije je na pitanje Tanjuga da prokomentariše zaustavljanje srpskih zvaničnika na administrativnim prelazima između Srbije i Kosova u kontekstu dijaloga o normalizaciji i već postignutih dogovora o slobodi kretanja, poručila da su “obe strane u potpunosti posvećene dijalogu kome posreduje EU”, što je u petak i “potvrđeno visokoj predstavnici EU”.

“Sva pitanja od zajedničkog interesa moraju se rešavati u okviru dijaloga, u duhu nastavka normalizacije odnosa”, poručila je Kocijančič.

Dodaje da je rad na sveobuhvatnoj normalizaciji u toku i da su oba predsednika, uz posredovanje šefice EU diplomatije, potvrdili svoju punu posvećenost tom pitanju.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je posle razgovora sa šeficom EU diplomatije Federikom Mogerini i predsednikom Kosova Hašimom Tačijem u petak u Briselu, najavio da će i pored zabrane prištinksih vlasti, zvaničnici Srbije danas posetiti Kosovo i razgovarati sa Srbima koji tamo žive.

 

Izvor: Tanjug/RTS

Comments

Pročitaj još