• Početna>
  • Vesti>

Švendiman na kraju mandata: Odgovornost za individualna dela

Glavni tužilac specijalnog suda za zločine OVK na Kosovu Dejvid Švendiman, čiji mandat ističe 31. marta, održao je danas oproštajni govor u Hagu i tom prilikom istakao da “odgovornost mora da bude za individualna dela, ne grupna odgovornost za bilo koju radnju koju Specijalni zakon reguliše”.

U osvrtu na iskustva i izazove u Specijalizovanom tužilaštvu, Švendiman, inače američki pravnik, naveo je da rad Specijalizovanog tužilaštva i Specijalizovanih veća, kako je rekao, “nije napad na istorijski prikaz o nezavisnosti Kosova niti prikaz o veteranima Oslobodilačke vojske Kosova”, saopšteno je iz Kancelarije Specijalizovanog tužilaštva.

– Evropska unija ne ulaže toliko koliko ulaže, SAD me nisu poslale ovde u te svrhe, niti se bilo ko od nas koji ovde radimo bavi promenom istorije, atakom na stvorenu predstavu, organizaciju, grupu ili nacionalnost. Naš jedini cilj je da uradimo ono što nam zakon i dokazi dozvoljavaju da uradimo kako bi određeni ljudi odgovarali za sopstvene postupke – rekao je on.

Prema njegovim rečima, ukoliko organizacije kojima su lica pripadala ili koje su kontrolisali ili njima upravljali budu diskreditovane, uzrok tome će biti krivična dela, sagledana grupno ili individualno, a ne čin istrage ili krivičnog gonjenja za ta dela, rekao je tužilac.

On je izrazio razočaranje što neće biti u prilici da završi zadatak kojim je počastvovan, ali je objasnio da je njegov odlazak samo “promena u osoblju, a ne promena u fokusu ili predanosti, niti je promena u politici ili predanosti SAD, a nije ni momenat niti događaj koji signalizira bilo šta”.

Naglasio je da se njegovim odlaskom ništa neće promeniti u radu Specijalizovanog tužilaštva, istakavši da će njegov zamenik, Kvai Hong Ip, preuzeti rad u svojstvu vršioca dužnosti do imenovanja njegovog naslednika, rekavši da “ne bi mogao da ostavi Tužilaštvo u boljim rukama”.

Švendiman je u završnom obraćanju objasnio da su, na osnovu Ustava Kosova i Specijalnog zakona, Specijalizovani tužilac i Specijalizovana veća obavezni da rade u skladu sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i drugim instrumentima međunarodnog prava ljudskih prava.

Specijalizovani tužilac je, kaže, na ovaj način odgovoran da pruži pomoć žrtvama u ostvarivanju prava koja im ti isti instrumenti garantuju.

– Najvažnija je obaveza da se sprovede razumna istraga o smrti i nestanku žrtava krivičnih dela u okviru mandata specijalizovanog tužioca, te da se pronađu, ekshumiraju i identifikuju lica koja se još uvek vode kao nestala, kako bi im se povratio identitet i kako bi se njihovi posmrtni ostaci vratili preživelim članovima porodice – rekao je on.

Švendiman je istakao da je njegova politika bila “da se u to ulože maksimalni napori koji su u skladu s raspoloživim mandatom i resursima”, naglasivši trajnu predanost zaposlenih u Specijalizovanom tužilaštvu naporima da zaštite osetljive žrtve i svedoke.

– Specijalizovano tužilaštvo u ovom trenutku analizira i procenjuje oko 700.000 stranica dokumentacije, koju sačinjava oko 70.000 dokumenata, uz nekih 6000 povezanih predmeta – video snimaka, fotografija, transkripata i ostalih materijala sakupljenih tokom istrage do današnjeg dana – rekao je.

Ovi zadaci, pojasnio je, moraju da se obave pre nego što se ispune kriterijumi za podizanje optužbi.

On je ukazao i da se tužilac bavi individualnom odgovornošću za krivična dela dokazana van razumne sumnje putem dokaznog materijala koji je pribavljen na način koji se smatra pravičnim i pouzdanim ne samo prema međunarodnim standardima već i u relevantnim nacionalnim sistemima.

Švendimanu mandat na funkciji specijalizovanog tužioca prestaje 31. marta u ponoć kada ističe njegovo imenovanje u svojstvu višeg službenika Diplomatske službe Državnog sekretarijata SAD-a, govorio je u Centru Grocije Lajdenskog univerziteta u Hagu.

Govor Švendimana, koji je postavljen na tu dužnost 1. septembra 2016. godine, pod nazivom “Osvrt na vreme provedeno u ulozi specijalizovanog tužioca i izazovi koji predstoje”, održan je u prepunoj sali Lajdenskog univerziteta pred publikom sastavljenom od advokata, novinara, diplomata i studenata, napominje se u saopštenju.

Izvor: Tanjug/Danas

Comments

Pročitaj još