Održana konferencija o urbanizaciji Gračanice

Opština Gračanica i opštinsko Odeljenje za urbanizaciju danas je u velikoj sali Doma kulture u prisustvu profesora i studenata sa arhitektonskih fakulteta iz Ljubljane i Kosovske Mitrovice, predstavnika Ministarstva za održivi razvoj i predstavnika Norveške ambasade, koja je finansijski podržala projekat o urbanizaciji Gračanice izložila osnovne potrebe i ciljeve u kreiranju urbanističkog plana koji će izmeniti trenutnu sliku Gračanice.

Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović se gostima i posetiocima konferencije obratio putem video poruke iz Berlina i poručio da je urbanizacija Gračanice jedan od prioriteta u radu ove lokalne samouprave.

“Ovaj događaj je veoma bitan za opštinu Gračanica. Kao što i sami možete da vidite opština Gračanica je ruralna sredina koja je sastavljena od 18 zaseoka, pa moramo izraditi urbanistički plan ako želimo da opstanemo i ostanemo na ovim prostorima i ako želimo da gradimo svoju budućnost. Naša omladina je, nažalost, uskraćena za mnogo toga. Nema iste uslove za razvoj kao što ih ima omladina u Prištini, Gnjilanu, Peći i Prizrenu. Mi smo ti koji moramo to da promenimo i damo im pravilne uslove za život i njihov razvoj. Urbanistički plan će zaustaviti i divlju gradnju i dati smernice jedne gradske sredine u budućnosti naše opštine”, poručio je u video poruci predsednik opštine Gračanica Srđan Popović.

Kao jedan od najvećih problema u trenutnom stanju ovog mesta predtavlja magistrala koja prolazi kroz sam centar Gračanice i pored najznačajnijih kulturnih i verskih spomenika i veliki broj javnih institucija.

Direktor Odeljenja za urbanizam pri opštini Gračanica Dejan Jovanović istakao je da je značaj izgradnje zaobilaznica veliki i da je za polaznu tačku u realizaciji projekta uzet manastir Gračanica.

“Počeli smo da radimo na projektu urbanizacije Gračanica koji će finansirati Norveška ambasada u saradnji sa Kancelarijom za pitanje zajednica, a projekat se implementira preko Turističke organizacije Gračanice. Cilj konferencije i četvorodnevne radionice, koje danas počinju, jeste da se studenti upoznaju sa situacijom na terenu i odmah pristupe izradi urbanističkog plana Gračanice, koji će ići kroz arhitekturu, urbano planiranje, održivi razvoj i turizam. Za glavnu polaznu tačku ka daljoj urbanizaciji uzet je manastir Gračanica, jer prema trenutnom stanju, funkcionisanje manastira je u nebezbednim uslovima”, rekao je Jovanović.

Direktor TOG Boban Petrović istakao je da su turistički potencijali opštine Gračanica značajni, a da će urbanizacija doprineti u daljem razvijanju turizma u našoj opštini.

“ Imamo za cilj da u centralnom delu oko manastira napravimo šetaliste,gde će biti zabranjen saobraćaj zbog vibracija koje utiču na manastir, a i generalno UNESKO spomenici ne bi trebalo da budu pored većih saobraćajnica”, poručio je Petrović.

Direktor Doma kulture u Gračanici Živojin Rakočević je u svom izlaganju na konferenciji o urbanizaciji Gračanice poručio da Gračanica mora dobiti moderan urbanistički izgled.

“Naši pogledi se moraju zaustaviti na nekim fasadama, pogledi naših mladih ljudi ne mogu preživeti sadašnji vizuelni trenutak u Gračanici i zato ste vi dragoceni u početku razvoja onoga što će biti naš grad. U centru tog grada je nas simbol koji se zove Gračanica i koji je sada okružen haosom u kom mi živimo. Mi moramo imati svoje šetalište, svoje fasade, kuću kosovske hrane, mali han, kulu za stanovanje, male hotele, moramo imati taj miris koji će se saživeti sa Gračanicom i sa autentičnim stanovništvom koje u njoj živi”, rekao je Rakočević.

U radu na projektu je uključeno šest profesora iz Mitrovice i Ljubljane, 30 studenata, 6 stažista kao i Odeljenje za Urbanizam i zaštitu životne sredine i Turistička organizacija Gračanice.

 

Izvor : Radio Gračanica

Foto : Radio Gračanica

Comments

Pročitaj još