Gračanica: Pojačana kontrola prehrambenih proizvoda

U narednom periodu biće pojačane kontrole roka upotrebe svih proizvoda koji mogu ugroziti sigurnost i zdravlje potrošača, poručili su iz Odeljenja inspekcije Opštine Gračanica.

U skladu sa Zakonom o sanitarnom inspektoratu Br. 2003/22 i Zakona o opštoj sigurnosti proizvoda 04/L-078 zabraniće se prodaja, rasprodaja, izlaganje i puštanje u promet svih proizvoda za koje je utvrđeno ili se sumnja da su nebezbedni za upotrebu.

Opštinski tržišni inspektor Dragana Trajković ističe da će za sve utvrđene nepravilnosti tokom vršenja kontrole biti izrečene novčane kazne u skladu sa zakonom.

„Proizvodi koji su u roku trajanja i nisu im izmenjena svojstva ostaju u prodaji do poslednjeg dana roka upotrebe, obzirom na to da su adekvatno skladišteni i da se održava hladni lanac kada su u pitanju sveži proizvodi. Poslednjeg dana isteka roka proizvodi se povlače iz prodaje prema utvrđenim procedurama“, kazala je inspektorka Trajković.

Sanitarna i tržišna inspekcija će reagovati i na svaku prijavu građana, koja bude podneta Odeljenjeu inspekcije. Poželjno je da kupci nebezbednih proizvoda prilikom podnošenja prijave dostave i sam proizvod čiju neispravnost prijavljuju u originalnom pakovanju na kome je vidna deklaracija, rok upotrebe, kao i fiskalni račun o kupljenom proizvodu.

Comments

Pročitaj još