Brnabić: Nećemo priznati drugu državu u Srbiji

Beograd — Srbija neće priznati postojanje druge države na sopstvenoj teritoriji, poručila je danas premijerka Ana Brnabić.

Brnabić je istakla da se sukob srpskog i albanskog naroda ne može rešiti tako što će jednoj strani biti pružena podrška za svaki zahtev, koliko god on bio nerazuman, a od druge strane očekivati da pogne glavu i pristane na svako nametnuto rešenje.

Tako nešto, prema rečima Brnabić, ne bi prihvatio nijedan zreo narod, pogotovo ne srpski koji je u prošlosti skupo plaćao za svoju slobodu i pravo na odlučivanje.

“Rešnje mora uzeti u obizir pozicije oba naroda”, istakla je Brnabić na me]unarodnoj naučnoj konferenciji “Kosovo i Metohija: Sui generis ili presedan u međunarodnim odnosima”.

Srbija je spremna da u rešavanju problema Kosova učestvuje na zreo i odgovoran način, ali neće priznati postojanje druge države na sopstvenoj teritoriji, poručila je Brnabićeva.

Ona je istakla da se sukob srpskog i albanskog naroda ne može rešiti tako što će jednoj strani biti pružena podrška za svaki zahtev, koliko god on bio nerazuman, a od druge strane očekivati da pogne glavu i pristane na svako nametnuto rešenje.

Premijerka je ocenila da je projekat koji sebe naziva “Republikom Kosovo” bio i jeste osuđen na neuspeh. “Budući da je sadašnje stanje neodrživo, neophodno je tragati za nekim novim, možda i savim unikatnim rešenjima kako bi se u ovom delu Evrope uspostavila trajna stabilnost i mir”, istakla je premijerka.

Uverena je, kaže, da je to moguće ukoliko među najuticajnijim subjektima u međunarodnoj zajednici bude postojao interes da ishod bude takav.

 

Izvor: Tanjug/B92

Comments

Pročitaj još