Kosovo uključeno u dnevni red za prijem u Interpolu

Kosovo bi uskoro moglo da se priključi Interpolu ako dobije neophodnu podršku zemalja članica. Generalni sekretar Interpola, Jirgen Štok, obavestio je ministra unutrašnjih poslova Kosova, Fljamura Sefaja, da je kandidatura Kosova za članstvo u Međunarodnoj organizaciji kriminalističke policije uključena u njihov dnevni red.

Očekuje se da će članovi Interpola glasati za kandidaturu za članstvo Kosova u novembru 2018. na sednici Generalne skupštine Interpola koja će se održati u Dubaiju.

Generalni sekretar Jirgen Štok u pismu upućenom kosovskom ministru unutrašnjih poslova potvrdio je da je Izvršni odbor Interpola odlučio da uključi zahtev za prijem u nacrt privremenog dnevnog reda 87. sednice Generalne skupštine Interpola. Generalna skupština Interpola održaće 87. zasedanje u Dubaiju, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima od 18. do 21. novembra 2018.

Pokušaj Kosova da se pridruži Interpolu, kojeg predstavljaju policijske snage iz nekih 190 zemalja, propao je 2016. – na godišnjem sastanku u Indoneziji, zajedno sa pokušajem Palestine i Solomonskih ostrva. Tokom sastanka Generalne skupštine Interpola u Kini, septembra 2017. Kosovo je odlučilo da povuče svoju kandidaturu. U novembru prošle godine, Generalna skupština je odložila raspravu do završetka studije o članstvu.

Izvor: Gazeta Express/Kossev

Comments

Pročitaj još