• Početna>
  • Vesti>

Zbog bačenog suzavca privedeno četvoro poslanika Samoopredeljenja

Poslanici pokreta Samoopredeljenje u četiri su navrata suzavcem sprečiili početak glasanja za predlog zakona za ratifikaciju sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom. Oštre osude SAD i EU. Policija uhapsila četvoro poslanika Samoopredeljenja.

Poslanici pokreta Samoopredeljenje u četiri su navrata aktivirali suzavac u kosovskom parlamentu i, na taj način, sprečili glasanje o zakonu o demarkaciji sa Crnom Gorom, koji već pune tri godine predstavlja jednu od najzapaljivijih tema kosovske politike.

Poslanik pokreta Samoopredeljenje Deljaj Cvećla je po treći put od jutros bacio suzavac kada je predsednik parlamenta Kadri Veselji pokušao da nastavi sednicu.

Odmah posle trećeg incidenta, policija je evakuisala skupštinsku salu i prostoriju iz koje novinari prate rad parlamenta i počela potragu za skrivenim patronama suzavca.

Nedugo zatim policajci u civilu izveli su iz sale 10 poslanika Samoopredeljenje, uključujući i troje koji su tokom dana aktivirali suzavac u sali parlamenta. Četvoro poslanika te stranke je uhapšeno, Deljaja Cvećlu, Fitonu Pacoli, Dritu Milaku i Saliha Zubu.

Prethodno, u dva napada u kosovskom parlamentu je od početka sednice aktivirano osam patrona suzavca. U napadima suzavcem učestvovao je poslanik Samoopredeljenja Deljaj Cvećla, a u prvom mu je pomogla i Fitore Pacoli.

Neposredno nakon što se oblak suzavca razišao, poslanika Samoopredeljenja Liburn Ali je uzeo poslaničke kartice predstavnika Demokratskog saveza Kosova i Alijanse za budućnost Kosova u još jednom pokušaju da spreči glasanje.

Glavni tužilac u Prištini, Imer Beka najavio je da će svi poslanici koji su učestvovali u neredima u parlamentu biti uhapšeni.

 

Izvor : RTS

Comments

Pročitaj još