• Početna>
  • Vesti>

Skupština Kosova: Posle višečasovne rasprave novi neuspeli pokušaj ratifikovanja demarkacije, sednica se nastavlja u 11

Skupština Kosova po četvrti put zaredom nije uspela da ratifikuje sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom. Sednica koja je počela u utorak, posle 16 časova, i trajala gotovo do 1 čas posle ponoći – nastavlja se danas u 11 sati. Iz Skupštine Kosova navode da je ovakva odluka doneta zbog nedostatka kvoruma. Sednici nisu prisustvovali poslanici Srpske liste iz koje su ranije naveli da neće glasati za usvajanje sporazuma. Nisu učestvovali ni pojedini poslanici Demokratske lige Kosova koja je, sa druge strane, potvrdila da će glasati za ratifikaciju. Upravo je to razlog zašto je sednica i pomerena, prenosi Kallxo.

Da se sednica nastavi u 11 časova predložio je predsednik Skupštine Kosova, Kadri Veselji. Većina poslanika je predlog prihvatila, te će se tako za nekoliko sati ponovo okupiti.

Odluci je prethodila duga rasprava, tokom koje su predstavnici poslaničkih grupa iznosili mišljenja da li bi trebalo glasati za ratifikaciju.

Do promene u stavovima nije došlo – vladajuća koalicija sa Demokratskom ligom Kosova je i dalje za ratifikaciju, dok opozicija – pokret Samoopredeljenje, kao i poslanici koji su nedavno napustili ovu stranku, u novom poslaničkom klubu – nisu za ovaj sporazum.

Haradinaj: Svi, bez obzira na razlike, da glasaju za sporazum 

Poziv poslanicima da glasaju za ratifikaciju prvi je tokom sednice uputio kosovski premijer, Ramuš Haradinaj. Prisustvovao je sednici od samog početka, te se obraćao u više navrata.

Upravo je njegova stranka – Alijansa za budućnost Kosova – ranije bila jedna od stranaka koja se protivila demarkaciji.

On, međutim, sada tvrdi da se “ne ugrožava teritorija Kosova”, a upravo je gubitak teritorije ranije bila, kao i sada – ključna zamerka opozicije.

“Glas za ovaj nacrt zakona danas, više nego ikada – je glas za Kosovo, glas za evroatlantsku perspektivu zemlje, glas za slobodu kretanja. Analizirali smo sve činjenice i rizike i garantujem vam da ratifikacija ovog nacrta zakona sa pratećim dokumentima ne ugrožava teritoriju Kosova,” naveo je Haradinaj.

“Odluka je u vašim rukama i glas za ovaj nacrt zakona danas je zahtev većine građana. Pozivam vas, bez razlike na stranačku ili etničku pripadnost, ili ideološko uverenje – da glasate za ovaj nacrt zakona,” poručio je takođe.

LDK: I Samoopredeljenje da glasa, bez vas sporazum zavisi od Srpske liste 

Identične poruke uputili su i predstavnici stranaka koji su i ranije isticali da su za sporazum o demarkaciji.

Šef poslaničke grupe LDK-a, Avdulah Hoti, potvrđujući da će parlamentarna grupa koju predvodi glasati za ratifikovanje, istovremeno je pozvao i poslanike Samoopredeljenja da to učine:

“Znate i da ratifikacija ovog sporazuma obezbeđuje slobodno kretanje naših građana. Sporazum doprinosi dinamici rasta evrointegracionih procesa Kosova. Sporazum utire put za jačanje međunarodnog subjektiviteta Kosova.”

Potom je naveo još jedan od razloga zašto bi trebalo da glasaju:

“Bez vašeg glasanja, ratifikacija ovog sporazuma zavisi od Srpske liste. Zato vas pozivamo da nam se pridružite – kako bi se izbegao rizik od bolnih ustupaka za Kosovo, kako bi se ratifikovao ovaj sporazum.”

Hadžiu: Rusija uticala na demarkaciju

Poslanik Demokratske partije Kosova, Bekim Hadžiu, izneo je, prenosi Express – “potpuno novu informaciju o temi demarkacije sa Crnom Gorom”, otkrivši da je “Rusija uticala na temu demarkacije”.

“Nećemo dozvoliti da ruske ambicije destabilizuju region i da budu deo propagande za ovu zemlju, jer je srpsko-ruski element vrlo angažovan u problemu demarkacije,” rekao je Hadžiu.

Kurti: Demarkacija Tačija, Haradinaja i Mustafe

Poslanici Samoopredeljenja ostali su pri stavu da neće glasati za demarkaciju, što je potvrdio i lider ovog pokreta, Aljbin Kurti.

“Ovo glasanje je odluka za buduće generacije, jer to nije granica, već novo određivanje granica,” naveo je.

“Ovo je demarkacija Hašima Tačija, Ise Mustafe, Skendera Hisenija i Ramuša Haradinaja,” rekao je.

Ako se ova demarkacija izglasa, Kosovo će, naveo je Kurti, izgubiti teritoriju.

I bivši poslanici Samoopredeljenja protiv 

Grupa poslanika koji su se nedavno odvojili od Samoopredeljenja, formirajući novu poslaničku grupu, naveli su takođe da neće podržati demarkaciju.

Demarkacija na čekanju duže od dve godine 

Sporazum o demarkaciji Kosova i Crne Gore postignut je avgusta 2015. godine. Do danas, međutim, nije ratifikovan, zbog protivljenja kosovske opozicije, koja je tvrdila da se Kosovu ovim sporazumom “oduzima 8.000 hektara zemlje”. Tokom pokušaja da se ratifikacija izvrši, održavani su protesti na ulicama Prištine, koji su bili i nasilni, a poslanici opozicije bacali su u više navrata i suzavac u skupštinskoj sali. Ratifikacija je jedan od dva kriterijuma za Kosovo da dobije liberalizaciju viza sa EU. Drugi kriterijum je borba protiv organizovanog kriminala i korupcije.

 

Izvor: Kossev

Comments

Pročitaj još