• Početna>
  • Vesti>

Samoopredeljenje suzavcem sprečava glasanje o demarkaciji

Uoči trećeg pokušaja da se nastavi sednica Skupštine Kosova, na kojoj treba da bude usvojen Sporazum o demarkaciji granice Kosova i Crne Gore, poslanici Samoopredeljenja ponovo su, po treći put danas, aktivirali suzavac.

Predsednik Skupštine Kadri Veselji proglasio je nakon toga treću pauzu do 16.30 i pozvao sve da napuste salu. U dimu suzavca su međutim ostali poslanici Samoopredeljenja.

Veselji je prethodno, nakon sastanka skupštinskog predsedništva, koje je zasedalo tokom druge pauze, kazao da je odlučeno da se petoro poslanika udalje sa ove sednice. On nije rekao ko je udaljen, mada pretpostavlja da se radi o poslanicima Samoopredeljenja koji su aktivirali suzavac. Veselji je takođe rekao da su dva poslanika Ramiz Keljmendi i Fljora Brovina u teškom zdravstvenom stanju zbog suzavca. Poručio je da će Skupština za demarkaciju danas glasati i da je volja poslanika da se “ide do kraja”.

Premijer Ramuš Haradinaj je pre nastavka sednice, međutim, rekao da ne zna kako će sednica dalje da se odvija i nije mogao da potvrdi da li će poslanici Brovina i Keljmendi, koji trebaju da glasaju ‘za’ Sporazum, prisustvovati nastavku.

Poslanici Samoopredeljenja u dva navrata su bacili danas suzavac u sali Skupštine Kosova u trenutku kada je Veselji hteo da stavi na glasanje jedan od amandmana na Zakon o “Sporazumu o demarkaciji” Kosova i Crne Gore.

Nakon aktiviranja suzavca po drugi put, u salu Skupštine ušlo je obezbeđenje sa gas maskama koji su počeli kontrolu mesta gde sede poslanici pokreta Samoopredeljenje. Tada je došlo i do koškanja poslanika sa osiguranjem.

Predsednik Kosova Hašim Tači na Fejsbuku je ocenio da je nasilje u Skupštini nedopustivo i da je to loša slika Kosova za svet.

“Pozivam sve poslanike da nastave rad, bez obzira na rizične taktike protivnika liberalizacije viza. Demarkacija treba da prođe danas. Nemojte da dopustite da vas iko izaziva, naročito oni koji žele da Kosovo drže daleko od evropskih vrednosti i izolovanim”, napisao je Tači na Fejsbuku.

 

Izvor : Radio Slobodna Evropa

Comments

Pročitaj još