Razgovori u Briselu bez napretka

Trodnevni razgovori na tehničkom nivou delegacija Beograda i Prištine završeni su bez napretka po pitanju implementacije dogovorenih sporazuma , saopštila je Evropska služba za spoljne poslove.

Iz Evropske službe za spoljne poslove (EEAS) poručeno je da dalji progres nije ostvaren, iako je diskusija bila temeljna.

Srpski pregovarač Marko Đurić izjavio je da je delegacija Beograda insistirala na pitanju formiranja Zajednice srpskih opština, ali da Priština nije bila spremna da o tome razgovara.

Delegacija Prištine nije davala izjave posle sastanka, a Marko Đurić ističe da je Beograd insistirao na izradi statuta ZSO, ali da Priština nije bila spremna na razgovore o toj temi.

Beograd je ujedno i predložio prelazno rešenje za problem energetike, odnosno tarifiranja između dve elektromreže, kako ne bi dolazilo do problema koji su nedavno izazvali kašnjenje satova širom kontinenta, ali to nije prihvaćeno.

U izjavi posle dijaloga, Đurić je takođe optužio deo opozicije da, kako je rekao, da napadima na rukovodstvo Srbije podriva pregovaračke pozicije u razgovorima o Kosovu.

Evropska unija poziva obe strane da pojačaju napore na primeni dogovorenog, jer je, podseća, napredak u normalizaciji odnosa ključan element na njihovim evropskim putevima.

Kako piše, na prvom mestu se razgovaralo o dogovoru o Zajednici-Asocijaciji srpskih opština, energetici, mostu u Mitrovici, integrisanom upravljanju prelazima i slobodi kretanja.

Na kraju ove runde razgovora, druge od početka godine, u Briselu još nije saopšteno kada će biti zakazani sledeći razgovori ekspertskih timova Beograda i Prištine zaduženih za sprovođenje dogovora iz Briselskog sporazuma.

EU je već najavila da će inistirati na intenziviranju ovih razgovora kako bi pet godina od potpisivanja Briselskog sporazuma došlo do njegove pune primene.

Portparolka Evropske komisije Maja Kocijančič potvrdila je da će u petak, uz posredstvo Federike Mogerini, biti održan sastanak na najvišem nivou, na kojem će učestvovati predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski predsednik Hašim Tači.

 

Izvor : RTS

Comments

Pročitaj još