Ratifikovan sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom

Skupština Kosova je ratifikovala sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom.

Za Sporazum je glasalo 80 poslanika, a 11 je bilo protiv. Pet poslanika Samoopredeljenja uhapšeno je nakon trećeg bacanja suzavca, a još dvojica nakon četvrtog. Posle četiri bacanja suzavca i četiri prekida sednice, poslanici Samoopredeljenja koji nisu uhapšeni napustili su skupštinsku salu na zahtev obezbeđenja. Tokom glasanja u sali je bio samo jedan od poslanika Samoopredeljenja, Glauk Konjfuca.

Policija Kosova je prethodno potvrdila da je poslanike privela na osnovu naloga tužilaštva, a ne neke druge institucije, iako su oni koji su privedeni tvrdili da ih hapse po naredbi predsednika Skupštine Kadrija Veseljija.

Takođe, policija je saopštila još da je trojicu poslanika Samoopredeljenja privela dodatno, jer su bacali kamenje u pravcu Skupštine.

Američki ambasador na Kosovu Greg Delavi nekoliko puta danas je poručivao iz kosovske Skupštine da je danas dan kada treba da se izglasa demarkacija. Celu situaciju ocenio je razočaravajućom, jer se, kako je naveo, “ljudi koji više nemaju nikakvih ideja vraćaju političkom nasilju radi političkih ciljeva”. Na Tviteru je poručio kako “nasilju kao političkom oružju nema mesta na Kosovu, te pozvao premijera na nastavak sednice i okončanje glasanja danas.
Izvor: Radio Kosovska Mitrovica, RSE

Comments

Pročitaj još