• Početna>
  • Vesti>

Đurić: Od Prištine i EU odlučno zahtevamo formiranje ZSO

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić kaže da delegacija Srbije odlučno zahteva i od Prištine i od EU osnivanje i donošenje statuta Zajednice srpskih opština i to u neizmenjenoj formi.

“Samo usvajanjem statuta ZSO Priština bi pokazala da je spremna da se i dalje dogovora i razgovara”, poručuje Ðurić.

Đurić navodi da delegacija Srbije rezolutno zahteva i od Prištine i od EU osnivanje i donošenje statuta Zajednice srpskih opština i to u neizmenjenoj formi, a to, dodaje, znači “na onaj način na koji je to dogovoreno ne obazirući se na odluke prištinskih sudova i slične interne akte”.

Ðurić posle tri dana razgovora ekspertskih delgacija Beograda i Prištine u Briselu kaže da su predstavnici Prištine u Brisel došli nespremni da sprovode ono što je dogovoreno u vezi sa formiranjem ZSO, očekujući da im “Srbija da sve”.

“To tako ne funkcioniše. I oni i EU moraju da znaju da je onog momenta kada je sporazum o formiranju i usvajanju statuta ZSO potpisan to postala obaveza ne samo Beograda i Prištine, prevashodno Prištine, već i EU, jer je potpisom gospođe Ešton to postao sastavni deo evropske spoljne i bezbednosne politike”, poručuje Ðurić.

On kaže i da se delegacija Beograda u razgovorima sa Prištinom bori “ne za bilo kakav statut za Zajednicu srpskih opština, već za dogovorenu suštinu tog sporazuma”.

Ðurić dodaje da je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić prethodnih dana na više adresa u SAD i svetskim organizacijama razgovarao o potrebi donošenja statuta ZSO.

Kada je reč o drugim temama koje se bile na agendi trodnevnog tehničkog dijaloga u Briselu, Ðurić kaže da je delegacija Beograda ponudila konstruktivna rešenja akutne krize u energetskom sektoru.

“Zbog krađe struje od strane prištinskih vlasti čak je i u Zapadnoj Evropi i Briselu došlo do kašnjenja digitalnih satova za 6 minuta. Naša strana je ponudila konstruktivno rešenje kako da se reši problem tarifiranja i da se privremeno, do početka sprovođenja dogovora o energetici, to reši, ali oni o tome nisu želeli da razgovaraju. Želeli su da razgovaraju samo o tome kako da Priština dobije kontrolnu oblast”, navodi Ðurić i poručuje da to tako ne funkcioniše i da se time ne može postići napredak u razgovorima.

Posebno naglašava da se poslednjeg dana nije razgovaralo uopšte o slobodi kretanja, što je bilo predviđeno kao tema.

“O kakvoj slobodi kretanja da razgovaramo dok se Srbi na KiM, poput gospodina Zajića, hapse iz političkih razloga? Zajić je bio direktor banke u Klini, starina od 70 godina, nikada pušku u ruke nije uzeo, uhapšen kao povratnik samo zato da bi se Srbi zastrašili i poslala poruka da nisu poželjni na KiM”, zaključuje Ðurić.

 

Izvor : Radio Kontakt plus / Tanjug

Foto : N1

Comments

Pročitaj još