• Početna>
  • Vesti>

Zbog usitnjenih parcela poljoprivrednici bez prava na subvencije

Kosovsko Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja nedavno je raspisalo konkurs kojim se poljoprivrednicima pruža podrška u vidu subvencija za useve i druge poljoprivredne grane.  U opštini Parteš poljoprivrednicima će subvencije dobro doći. Međutim, zbog usitnjenih parcela mnogi ne mogu da ostvare ovo pravo.
Subvencije se dodeljuju za ratarstvo, povrtarsvo, voćarstvo, pčelarstvo, svinjarstvo, govedarstvo, za proizvodnju sadnog materijala, organsku proizvodnju i drugo.
Za ostvarivanje prava na subvencije, vlasnik pod pšenicom mora da ima dva hektara, pod kukuruzom, ječmom, ražom i suncokretem po jedan hektar. Za povrće na otvorenom, 50 ari, a za vinograde 10.
Direktor  poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja u opštini Parteš Božidar Trajković kaže da je ovo dobra mogućnost koja će bar malo olakšati poljoprivrednicima. Za pojedine poljoprivredne grane uslovi za dobijanje subvencija su mnogo visoki, s obziriom da su parcele u ovoj opštini usitnjene, kaže Trajković i savetuje poljoprivrednicima da da se udružuju.
“U opštinama gde je prošla komasacija lakše je ostvariti ovo pravo. U opštini Parteš parcele su veoma usitnjene i mali broj ljudi može da ispuni kriterijume za dodelu subvencija”, kaže Trajković i dodaje da tamo gde zakon dozvoljava, sugerišu građanima da se udružuju.
S obzirom na to da su sugerisali građanima udruživanje, očekuje veći broj aplikanata nego prošle godine.
Direktorat poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja opštine Parteš obaveštava građane da je u toku rok za podnošenje zahteva za dozvolu za seču u privatnim šumama koji će trajati do kraja marta.
Iz opštine Parteš kažu da je Ministarstvo poljoprivrede najavilo više ulaganja u poljoprivredu. U okviru programa za pljoprivredu i ruralni razvoj  za 2018.  godinu inistarstvo je raspisalo poziv za apliciranje za različite poljoprivredne sektore, a konkurs je otvoren do 30. aprila. Cilj poziva je pružanje podrške putem investicionih grantova svim poljoprivrednim proizvođačima na celoj teritoriji Kosova.
Izvor : RTV Puls

Comments

Pročitaj još