• Početna>
  • Vesti>

Skupština Kosova: Opet o demarkaciji, četvrti pokušaj

Priština — Skupština Kosova pokušaće danas, četvrti put da razmatra predlog zakona o ratifikaciji sporazuma o demarkaciji granične linije s Crnom Gorom.

Kao i prethodnih puta, i ovog se ne zna da li su obezbeđeni glasovi 80 poslanika, neophodni za usvajanje zakona o demarkaciji.

Vladajuće partije smatraju da su obezbedile 80 glasova prelaskom poslanice Samoopredeljenja Donike Kadaj Bujupi u Alijansu za budućnost Kosova i zbog izjave poslanika Srpske liste iz redova Goranaca Adema Hodže da će, ako usvajanje zakona zavisi od njegovog glasa, on glasati za usvajanje.

Predsednik i premijer Kosova, Hašim Tači i Ramuš Haradinaj sastali su se u ponedeljak, ali nakon toga nije bilo zvaničnog saopštenja iz njihovih kabineta.

Za demarkaciju će sigurno glasati Demokratski savez Kosova sa 27 poslanika, Demokratska partija Kosova sa 23 poslanika, Alijansa za budućnost Kosova sa 11, Socijaldemokratska incijativa sa šest poslanika, Alijansa novo Kosovo sa dva poslanika, poslanici manjinskih zajednica, sem Srpske liste sa 10 poslanika, nezavisni poslanici sa šest poslanika – ukupno 79 glasova.

Iz Samoopredeljenja očekuju da Donika Kadaj Bujupi, uprkos prelasku u ABK, neće glasati za demarkaciju, pošto je zbog korišćenja suzavca u Skupštini ona osuđena u Osnovnom sudu u Prištini.

Pored poslanika Samoopredeljenja, sa 19 preostalih poslanika glas “za” nije siguran ni od poslanika Nove nezavisne poslaničke grupe koja je nastala napuštanjem 12 poslanika Samoopredeljenja, a neće biti ni glasova 10 poslanika Srpske liste.

Prištinski mediji su u ponedeljak najavili mogućnost da poslanik DPK Nait Hasani predloži da se glasa tanjo, što je bi omogućilo da i oni koji javno ne bi smeli da glasaju za demarkaciju, to ipak učine, odnosno da oni koji bi u slučaju elektronskog glasanja glasali za usvajanje zakona, u tajnom glasanju glasali bi protiv.

Sve do trenutka glasanja neće biti jasno kako će ono proći, i da li će do njega uopšte doći, jer ako procene da nemaju dovoljan broj glasova vladajuća koalicije će glasanje odložiti za neku drugi sednicu.

Demarkacija granične linije sa Crnom Gorom je poslednji preostali uslov za viznu liberalizaciju EU

Comments

Pročitaj još