Rukometni savez KiM nezadovoljan odlukom RSS

Generalni sekretar Rukometnog saveza Kosova i Metohije Siniša Lazić kaže da se ovaj Savez ograđuje od odluke Rukometnog saveza Srbije koji je ranije odlučio da se kvalifikacioni turnir za Svetsko prvenstvo juniorki u Kragujevcu od 23. do 25. marta, na kojem će učestvovati i reprezentacija Kosova, održi bez nacionalnih obeležja, tačnije bez intoniranja himni i zastava učesnica.

Lazić je optužio predsednika Rukometnog saveza Srbije Božidara Đurkovića da je na svoju ruku doneo odluku da se turnir igra u Kragujevcu, uz nastup reprezentacije Kosova.

“Božidar Đurković nije samo predsednik Rukometnog saveza Srbije, on je  i predsednik takmičarske komisije Evropske federacije. On je taj koji je doneo takvu odluku. Mogao je da premesti organizaciju turnira u Češku, Norvešku…. turnir nije morao da se organizuje”- rekao je Lazić za Kontakt Plus.

“Ovo nije samo problem rukometa na prostoru KiM, ovo je problem većih razmera i ograđujemo se od odluke Rukometnog saveza Srbije.  On (Đurković) nije imao podršku države za ovaj projekat iako se poziva na to i to samo govori o njemu i o lošem radu Rukometnog saveza Srbije” – kazao je generalni sekretar Rukometnog saveza KiM.

“Jeste da sport nije politika, ali ovde je više od politike i mislim da je ovo samo nekim glupim i  nepromišljenim potezom i zbog ličnog interesa Božidar Đurković organizovao.
Ničija deca nisu kriva, sportisti nisu krivi, ali politika je kriva i mi nećemo biti deo te politike koju on sprovodi sa svojim istomišljenicima” – podvukao je  Lazić.

Povodom ovoga, saopštenjem se oglasio i Rukometni savez KiM, a u kojem se navodi da su duboko razočarani odnosom Rukometnog saveza Srbije oličenog u predsedniku Božidaru Đurkoviću, koji, kako navode, već dugo godina na svaki način  pokušava da poništi postojanje rukometnog sporta na teritoriji KiM.

“Obaveštavamo javnost i sve građane Srbije, čiji smo i sami ponosni građani,  da smo duboko razočarani zbog načina na koji se Rukometni savez Srbije ponosi organizacijom kvalifikacionog turnira za evropsko prvenstvo (Kragujevac 23.-25.matra), na kom gosti reprezentaciju   Kosova. Ono što nas dodatno vređa, jeste izjava na sajtu RSS u kojoj je rečeno da je “ostvarena velika diplomatska pobeda”.

Ako je pobeda to što će u srcu Šumadije naša reprezentacija igrati bez zastave i himne, neka je na čast rukovodstvu RSS. AKo je pobeda to što će se na mestu gde je srpstvo oduvek bilo nesporno, pojaviti i igrati reprezentacija nepostojeće države, odnosno otkinutog parčeta srpske teritorije, mi ne znamo šta je onda poraz” – navedeno je u saopštenju Rukometnog saveza KiM.

Evropska rukometna federacija je, na zahtev Srbije, donela odluku da se kvalifikacioni turnir za Svetsko prvenstvo juniorki u Kragujevcu od 23. do 25. marta, na kojem će učestvovati i reprezentacija Kosova,  održi bez nacionalnih obeležja, odn. bez intoniranja himni i zastava učesnica.

Rukometni savez Kosova početkom marta obavestio je Evropsku rukometnu federaciju da bez nacionalnih obeležja, zastave i himne, reprezentacija Kosova neće učestvovati na turniru.

 

Izvor : Radio Kontakt plus

Comments

Pročitaj još