• Početna>
  • Vesti>

Priština: Novi pokušaj ratifikacije sporazuma o demarkaciji

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj poručio je na vanrednoj sednici parlamenta, koja je sazvana radi izglasavanja ratifikacije sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom, da kosovska teritorija nije ugrožena. Sednici, kako prenose kosovski mediji, trenutno ne prisustvuju poslanici Srpske liste.

Predstavljajući nacrt zakona o Sporazumu o demarkaciji, koji je potpisan pre dve i po godine u Beču, Haradinaj je rekao da je uveren da je izjavom predsednika privremenih kosovskih institucija i predsednika Crne Gore, Hašima Tačija i Filipa Vujanovića, ispravljena prvobitna greška.

Rekao je i da je glasanje za pomenuti zakon “glas za budućnost i slobodu kretanja”.

“Uveravam vas da je ratifikacija ovog zakona ne ugrožava teritoriju Kosova, odluka je u vašim rukama, vaš glas danas je za budućnost građana”, rekao je Haradinaj.

Ovo je četvrti pokušaj da kosovska skupština izglasa ratifikaciju Sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom.

Za izglasavanje potrebno je dve trećine glasova poslanika ili 80, od ukupno 120 poslanika.

U sali je prisutno 85 poslanika parlamentarne većine i opozicije, a prištinski mediji spekulišu da bi glasanje moglo biti tajno.

Inače, Haradinaj je uoči početka sednice rekao da ona ne bi bila ni sazvana da parlamentarna većina nije obezbedila neophodan broj glasova poslanika za izglasavanje ratifikacije.

Istovremeno, šef poslaničke grupe opozicionog pokreta Samoopredeljenje Glauk Konjufca pozvao je poslanike tog pokreta da Haradinaju predaju peticiju, čiji su potisnici građani Kosova koji se protive ratifikaciji demarkacije.

Konjufca je rekao da je uložio mnogo napora da unese peticiju u parlament, te da su to učinili samo da Haradinaja podsetili na period dok je bio u opoziciji, odnosno pre nego što je došao na vlast.

Tokom više od dve godine, u završnici mandata bivše vlade i bivšeg premijera Ise Mustafe, udružena opozicija, među kojima je bila i Haradinajeva Alijansa za budućnost Kosova, bila je žestoko protiv ratifikacije demarkacije.

Sednice na kojima bi se to pitanje našlo na dnevnom redu, najčešće su prekidane zbog bačenog suzavca.

 

Izvor : TV Most / Tanjug

 

Comments

Pročitaj još